Denník N

V 37 rokoch si dala zmraziť vajíčka. Ranilo ma, keď mi vraveli, že som karieristka, lebo nemám deti, hovorí vedkyňa Fričová

Neurobiologička Dominika Fričová pôsobí v Neuroimunologickom ústave SAV. Foto N – Tomáš Benedikovič
Neurobiologička Dominika Fričová pôsobí v Neuroimunologickom ústave SAV. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvú injekciu na hormonálnu stimuláciu vajíčok preplakala, vyčítala si, kde urobila chybu, ak dospela do štádia, že si dáva zmraziť vajíčka. No potom ju ľútosť prešla. „Proaktívne robím niečo pre to, aby som rodinu raz mala,“ hodnotí svoje rozhodnutie vedkyňa.

Minulý rok v septembri, keď mala 37 rokov, si Dominika Fričová dala zmraziť vajíčka. Podľa jej slov slovenské ženy o takej možnosti príliš nevedia, aj preto sa o nej rozhodla verejne prehovoriť.

Ideálny vek na zmrazenie vajíčok je 31 až 35 rokov, no nejde o podmienku. S vyšším vekom sa zhoršuje kvalita vajíčok a klesá aj ich počet. Po prekročení štyridsiatky je pravdepodobnosť, že žena otehotnie prirodzene z vlastných vajíčok, malá.

Súčasná právna úprava na Slovensku dovoľuje použiť zmrazené vajíčka iba v prípade, ak je partner ženy neplodný. Oplodnenie zmrazených vajíčok spermiami darcu zo spermobanky je vylúčené, ak je žena sama.

Fričová na to hovorí: „Žena by mala mať právo vybrať si v spermobanke spermie, aby otehotnela, aj keď je sama. Bolo by to náročné, ale žena dokáže vychovávať dieťa aj sama. Hlavné je, že je šťastná a spokojná. Trochu to ukazuje, že ženy v tomto prípade nevnímame ako rovnocenné.“

Dominika Fričová je neurobiologička a pôsobí v Neuroimunologickom ústave SAV, kde sa venuje výskumu Parkinsonovej choroby. Predtým štyri roky pôsobila na Mayovej klinike na Floride.

Vedkyňa je momentálne bez partnera, aj preto pristúpila k zmrazeniu vajíčok. V rozhovore pre Denník N opísala celý proces zmrazenia vajíčok, no hovorili sme aj o adopcii, živote bez detí, o voľnosti, ktorú pociťuje, lebo vďaka zmrazeniu vajíčok nemusí „naháňať bičíky“, či o zraňujúcich poznámkach spoločnosti, ktorá sa žien vypytuje, kedy budú mať deti.

Prečo ste sa o téme zmrazenia vajíčok rozhodli prehovoriť?

Vajíčka som si dala zmraziť pred rokom. O tejto téme sa na Slovensku veľa nehovorilo a po odbere vajíčok prišiel okamih, keď som sa rozhodla o tejto skúsenosti prehovoriť na Instagrame. Najprv som nechala ľudí hlasovať, či majú záujem vedieť, ako sa zmrazujú vajíčka. Kladne odpovedalo buď 100 percent, alebo takmer 100 percent. Reagovali ženy aj muži, tak som si povedala: Fíha, asi je to zaujímavá téma.

Čo sa dialo potom?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie