Denník N

Záhradný architekt Leffler: Oveľa horšie ako záhrady s trpaslíkmi sú tie, do ktorých ľudia nikdy nevkročili

Ferdinand Leffler. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ferdinand Leffler. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bezúdržbové záhrady podľa záhradného architekta Ferdinanda Lefflera neexistujú. „Je to podobné, ako keby ste chceli bezúdržbového psa. Takisto je to nezmysel. Aj tomu psovi musíte dať občas nažrať, občas ho vyčesať alebo s ním zájsť k veterinárovi,“ vysvetľuje Leffler, ktorý sa dlhodobo venuje osvete v oblasti záhradnej architektúry. V rozhovore hovorí, ako si záhradu založiť či zrekonštruovať tak, aby vyžadovala menej starostlivosti.

Okrem iného sa dozviete:

  • čo by nemalo chýbať v súčasnej záhrade;
  • akým chybám sa vyhnúť pri rekonštrukcii záhrady;
  • čo je typické pre české a slovenské záhrady;
  • prečo uprednostniť lokálne materiály a vyhnúť sa umelým.

Máme za sebou viac ako rok a pol s pandémiou, ľudia trávili viac času doma. Bol to aj dôvod, prečo sa púšťali do rekonštrukcií záhrad?

Pandémia bola pre oblasť bytovej aj záhradnej architektúry dosť veľkým prevratom. Ľudia sa vrátili do svojich domovov a trávili tam veľa času. Pozerali sa cez okno a mnohí si hovorili, že by bolo skvelé, ak by so svojou záhradou konečne niečo urobili.

Asi viac než kedykoľvek predtým sa na nás obracali ľudia, ktorí si konečne uvedomili, že záhrada nie je iba na pozeranie a chceli by v nej tráviť čas. Myslím si, že práve vďaka pandémii si veľa ľudí uvedomilo, že záhrada je skvelý priestor, ktorý je pre nich bezpečný a rozširuje im možnosti bývania.

Aké ďalšie motívy vedú ľudí k rekonštrukcii záhrady?

Prvý motív je určite ten, že si kúpia dom so záhradou, ktorá vyzerá inak, ako si želajú. Častým motívom je, že chcú do záhrady vložiť nový veľký prvok ako bazén alebo saunu, ktorý zásadným spôsobom definuje, ako bude záhrada vyzerať. V poslednom čase je jedným z motívov aj príklon krajinnej a záhradnej architektúry k ekológii. Veľa záhrad sa pretvára, lebo ľudia ich chcú mať ekologickejšie, nechcú plytvať vodou a chémiou, chcú záhradu, ktorá bude ohľaduplnejšia k životnému prostrediu.

Častým dôvodom na rekonštrukciu záhrady je aj zmena v blízkom okolí, napríklad keď na susednej parcele niečo vyrastie a vy odrazu stratíte súkromie. Preto je potrebné záhradu pretvoriť tak, aby ste sa tam zase cítili dobre. Motívom na zmenu môže byť aj to, že človeku záhrada takpovediac prerastie cez hlavu, lebo zle vyberal rastliny, a všetko okolo neho vyrástlo viac, ako čakal. V záhrade tak začne strácať prehľad a prestáva mu v nej byť dobre.

A v neposlednom rade sú to zmeny v živote rodiny, napríklad keď vám začnú odrastať deti. Už sa viac nehrajú na pieskovisku, prichádzajú do puberty, v záhrade vyhľadávajú inú zábavu a vy im v nej chcete vytvoriť nový priestor.

Vedie ľudí k rekonštrukcii záhrady aj to, že začne vyzerať ošumelo, ako sa to stáva v prípade interiérov? 

Určite sa to stáva, no ak je záhrada založená dobre, tak postupne dozrieva a nestane sa vám, že po čase začne pôsobiť ošumelo ako pri interiérovom dizajne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Rozhovory

Záhrada

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie