Denník N

V provinciách už ukazujú pravú tvár. Mladá Afganka rozpráva, ako sa zmenil jej život pod Talibanom

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Mala dobrú prácu a plno energie, potom prišiel Taliban. Cítim sa ako v klietke, vraví mladá Afganka.

Má 27 rokov, je vydatá a s manželom má malého sedemmesačného syna. Hovorme jej Samira – svoje skutočné meno z obavy o bezpečnosť svojej rodiny nechcela zverejniť. Rovnako nechce, aby sme napísali, kde ona a jej manžel pracovali, aby ich nemohli identifikovať.

Vraví, že do momentu, keď Taliban obsadil Kábul, žila spokojný život.

„Mala som dobrú prácu a život. Bola som šťastná a energická, darilo sa mi zvládať zamestnanie aj starostlivosť o rodinu,“ hovorí Samira, ktorá pracovala pre mimovládnu organizáciu.

Odkedy však Taliban prevzal krajinu, jej život sa úplne zmenil. „Z nezávislej ženy som sa stala závislou. Zo šťastnej ženy som sa stala ženou v depresii a bez nádeje,“ hovorí.

Tvrdí, že nemôže sama chodiť na ulicu. „Cítim sa tu ako v klietke. Ak chcem ísť von, musí so mnou ísť dospelý muž z rodiny – mahram. Tak som väčšinou doma,“ vraví.

Ženy čakajú v rade pred bankomatom v Kábule. Ilustračné foto – TASR/AP

Ešte horšie v provincii

Samira žije v Kábule, kde sú médiá, a tak si podľa nej Taliban dáva pozor. „V provinciách však už hnutie ukazuje svoju pravú tvár,“ dodáva.

Ako príklad hovorí o provincii Badachšán, kde stále žije jej sestra. Vie tak z prvej ruky, ako sa Taliban správa k ženám v odľahlejších častiach Afganistanu, kde je málo cudzincov.

„V provincii ženy nemajú dovolené ísť do práce a je pre ne veľa obmedzení. Nemôžu sa vonku slobodne pohybovať. Vždy musí s nimi chodiť mahram. Dokonca ich musí sprevádzať aj do nemocnice,“ vraví Samira.

„Ženy nemajú dovolené ani nosiť hidžáb (pokrývka hlavy, pri ktorej vidno tvár), ale musia nosiť burku, ktorá zakrýva všetko. Nemajú dovolené urobiť si účes a nesmú ani nosiť sandále, pri ktorých by im bolo vidieť holú nohu. Musia mať ponožky,“ hovorí.

„Taliban vám nedovolí ani nosiť so sebou smartfóny. Ak ich u vás nájdu, môžu vás zabiť,“ dodáva.

Opisuje jednu situáciu, ktorej bola svedkom jej sestra. „Nedávno

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie