Denník N

Okolo sveta s covidom – ktoré štáty uspeli a kde to už nevyšlo

Ilustračné foto - Unsplash/ Joshua Rawson-Harris
Ilustračné foto – Unsplash/ Joshua Rawson-Harris

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

V tomto roku zažívame niečo, s čím ľudstvo doteraz nemalo žiadne skúsenosti. Nie, nie je to epidémia.

Tých bolo od úsvitu ľudských dejín neúrekom a zabijaci ako pravé kiahne, mor, tuberkulóza, chrípka, malária a mnohé ďalšie nákazlivé choroby pripravili o život miliardy ľudí.

A novinkou nie je ani vakcína. Očkovanie používali už ľudia v starej Číne a po Hodvábnej ceste sa táto technológia dostala do Európy, kde v 18. storočí začala zachraňovať životy. V 20. storočí sme na Zemi vďaka vakcíne zlikvidovali pravé kiahne. Žiadna iná oblasť medicíny to nedokázala.

Čo priniesol rok 2021 nové, je, že po prvý raz využívame na záchranu životov vakcínu priamo počas pandémie koronavírusu, čo je patogén, proti ktorému ešte žiadny človek nebol očkovaný.

Bežné koronavírusy, ktoré v populácii kolujú už stovky a tisícky rokov, už nie sú nebezpečné, a SARS-1 pred 20 rokmi zmizol, skôr ako sme vakcínu stihli pripraviť a otestovať. Takže je to premiéra. A povedzme to priamo – veľmi úspešná premiéra.

Nenechajte sa v žiadnom prípade pomýliť rôznymi zakuklenými fňukáčmi, ktorí z dôvodov známych len im hovoria o fiasku. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bola v Európe podaná už jedna miliarda dávok vakcín proti covidu-19.

A podľa správy, ktorú minulý týždeň zverejnilo americké ministerstvo zdravotníctva, zabránilo očkovanie v USA najmenej štvrť miliónu infekcií medzi seniormi a desaťtisícom úmrtí len od januára do mája tohto roka. Bolo by chybou uspokojiť sa s týmto stavom a považovať ho za definitívne víťazstvo.

Vlna pandémie tečie ďalej, kade môže, a stále bude mať smrtiace následky, ak jej do cesty nepostavíme hať. Niekde sa nám to darí viac, niekde menej. V dnešných rýchlych správach o korone sa pozrieme do štyroch krajín, ako s väčším alebo menším úspechom bojujú s covidom-19.

Prvá zastávka – Izrael

Od začiatku vakcinačnej kampane bol Izrael premiantom v rýchlosti, akou očkoval svojich obyvateľov. Vďaka nemu sa zvyšok sveta naučil veľa užitočných faktov. V prvom rade to, že vakcína funguje.

Počty nakazených, hospitalizovaných a mŕtvych rýchlo klesali s rastúcim počtom zaočkovaných. Potom prišli problémy.

Veľká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie