Denník N

Žiak zo SaS: S Blahom sa nedá podobrotky. Občiansky tribunál konfrontujem, aby sa ukázalo, že sú blázni

Miroslav Žiak. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Žiak. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na veľkú dieru veľká záplata, vraví poslanec Miroslav Žiak na otázku, či je primeranou reakciou na reči poslanca Ľuboša Blahu nazývať ho „hovnocucom“.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Miroslav Žiak (33) je poslancom parlamentu a tímlídrom SaS pre osobné slobody. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa púšťa do konfrontácií s odporcami očkovania či bizarnou skupinkou s názvom Občiansky tribunál,
  • ako podľa neho treba v parlamente reagovať na poslancov ako Milan Mazurek či Ľuboš Blaha,
  • či svojou podporou recesistických Svedkov Liehovových nechce v prvom rade provokovať konzervatívcov v koalícii,
  • aj prečo si myslí, že SaS môže byť premiérskou stranou.

V parlamente nepatríte k najznámejším tváram, no mnohí ľudia vaše meno zrejme už zachytili. Pochádzate z Prievidze, do parlamentu ste nastúpili ako náhradník za ministra hospodárstva Richarda Sulíka, v politike sa okrem iného venujete aj kultúrno-etickým témam. Kolegov z OĽaNO z času na čas provokujete otvorením témy odluky cirkví. Pridali by ste k tejto vizitke niečo?

Kolegov z OĽaNO rád provokujem aj tým, že chcem otvoriť tému vytvorenia postu splnomocnenca vlády pre obete sexuálneho zneužívania. A rád konfrontujem ľudí, ktorí sú buď hlúpi, alebo vyslovene klamú. Ako je pán Mazurek, pán Kotleba alebo pán Blaha. Bytostne neznášam tento typ ľudí. Ak svoju politiku robia z hlúposti, nech im je svedomie ľahké, ale ak to robia preto, aby tendenčným a účelovým klamaním získali politické body, tak ma to vyslovene vyrušuje. Rád ich s týmto konfrontujem.

To sme v parlamente už párkrát videli.

Na veľkú dieru treba veľkú záplatu, s týmito ľuďmi nemá vyznám jednať podobrotky. Ak vás oni zosmiešnia a nahádžu na vás špinu a vy sa budete len usmievať a snažiť sa vyvracať ich klamstvá, nemá to význam. Len naberú svoju silu. Treba ukazovať ich pravú tvár, pokúsiť sa konať tak, aby mali zo svojho vystúpenia a klamstiev stres. Skrátka, aby si boli vedomí, že sa im to vráti.

Rozoberieme si to na drobné, ale začnem pri vašej najaktuálnejšej konfrontácii. Viackrát ste cielene išli do konfliktu s názorovými oponentmi aj na ulici, vrátane bizarnej iniciatívy Občiansky tribunál. Pred pár dňami sa vaša „debata“ s nimi skončila tak, že vás dve panie opľuli a myslím, že aj trochu nakopli…

… poopravím vás, pani kop len naznačila, nedovolila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie