Denník N

Žilinka začal nahrádzať súdy v hodnotení dôkazov. Jeho pomoc Pčolinskému bola výnimočná

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Informácie o tom, v ktorých prípadoch sa využíva paragraf 363, generálna prokuratúra tají aj pred ministerstvom spravodlivosti. Mária Kolíková má zmenu paragrafu 363 pripravenú, zatiaľ na tom nie je politická dohoda.

Už dva mesiace prešli odvtedy, čo generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku prekvapivo použila paragraf 363 a z väzby sa tak dostal bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, obvinený z prijímania úplatku.

Generálna prokuratúra vtedy zrušila jeho obvinenie aj samotné stíhanie vo veci korupcie a zároveň zrušila aj obvinenie spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka v kauze obchodovania s nahrávkou Gorila.

Vládni politici v nasledujúcich dňoch zvolávali mimoriadne rokovania a sľubovali zmenu paragrafu 363, ktorý nový generálny prokurátor začal nečakane využívať.

Začiatkom novembra je zrejmé, že Žilinka medzitým podozrivo pomohol ďalšiemu oligarchovi Petrovi Brhelovi a paragraf, ktorého ďalšie využívanie podporovala Sme rodina Borisa Kollára, stále platí.

Návrh na zmenu potrebuje politickú podporu

Ministerstvo spravodlivosti zasa medzitým prichystalo návrh súvisiaci s využívaním paragrafu 363. „Návrh máme pripravený, keď bude dohoda na úrovni koalície, sme pripravení dať ho do ďalšieho procesu,“ odpovedá hovorca ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej Peter Bubla.

Proti rušeniu paragrafu sa v septembri postavil predseda Sme rodina Boris Kollár. „Naša červená čiara je rušenie 363. Potom môžu vládnuť sami so 75-kou a vydrží to tak jeden-dva mesiace,“ odkázal vtedy Kollár koaličným partnerom z OĽaNO a SaS.

Medzitým bývalá námestníčka generálneho prokurátora Vladimíra Klimentová upozornila, že Žilinka nielenže začal paragraf intenzívne využívať, ale zmenil aj spôsob, akým posudzuje jednotlivé veci, čo je podľa nej veľmi neštandardné. „Nikdy doteraz sa takto na prokuratúre nepostupovalo. Zmenil sa aj pokyn generálneho prokurátora. Vždy sa posudzovalo vznesenie obvinenia v čase, keď bolo vznesené. Teraz sa to zmenilo a preskúmava sa celý postup,“ povedala Klimentová.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie