Denník N

Ako sa rodí pod vládou Talibanu

Afganské ženy s deťmi čakajú na vyšetrenie pred ordináciou. Foto - AP
Afganské ženy s deťmi čakajú na vyšetrenie pred ordináciou. Foto – AP

Situácia bola aj doteraz zlá, ale po víťazstve náboženských radikálov je alarmujúca a môže sa ešte zhoršiť.

Afganistan sa roky pravidelne umiestňoval na konci rebríčkov hodnotiacich stav gynekologickej a pôrodníckej starostlivosti vo svete. Bolo to preto, lebo sa tam stretlo viacero faktorov súvisiacich s celkovým stavom krajiny, prioritami jeho vlád aj s tabuizáciou témy reprodukčného zdravia. Doplatili na to životom, fyzickým aj mentálnym zdravím mnohé ženy a aj ich deti. Teraz, keď sa k moci dostal Taliban, to bude ešte horšie. Vlastne už je.

Hoci poprední predstavitelia tohto hnutia dávajú jasne najavo, kde je miesto žien a náplň ich života – spomeňne napríklad nedávny výrok hovorcu Talibanu, že „ženy nemôžu byť ministerkami, ale zato musia rodiť“- určite ich netrápi, v akých podmienkach Afganky rodia či absolvujú vyšetrenia v čase tehotenstva.

Situácia, ktorá nikdy nebola ani len blízko k ideálu, je podľa medzinárodných humanitárnych organizácií alarmujúca a má tendenciu sa ešte skomplikovať. Ovládnutie krajiny Talibanom totiž vedie k zastaveniu či obmedzeniu zahraničnej pomoci, ktorá dotovala hlavne sektory, ako sú zdravotníctvo, vzdelávanie či rozvojové projekty.

Ešte pred vládou Talibanu bolo celkom bežné, že Afganky si do pôrodnice okrem bežných osobných vecí a hygienických potrieb museli nosiť aj základný zdravotnícky materiál – jednorazové rukavice, dezinfekciu, infúzne hadičky. Mohlo ich to vyjsť aj na 26 dolárov, čo je v Afganistane veľa peňazí. Ak vopred vedeli, že budú rodiť cisársky rezom, očakávalo sa, že prídu aj so skalpelom.

Najchudobnejším vedeli pomôcť kliniky vedené humanitárnymi organizáciami, ktoré im tieto potreby poskytovali bezplatne. Zásoby sa im však minuli a postupne sa zatvárajú, lebo dotácie zo sveta neprichádzajú. Posledné dodávky materiálu z leta ešte nedorazili na miesto určenia pre chaos na kábulskom letisku aj rôzne byrokratické a fyzické prekážky alebo číru zlomyseľnosť zo strany Talibanu.

Rodiť doma, sama a chorá

Mnohým ženám, neschopným priniesť si do nemocnice požadované veci, nezostáva nič iné ako zvládnuť pôrod doma so všetkými rizikami, ktoré predstavuje. V niektorých oblastiach sa rodičky nemôžu spoľahnúť ani na pomoc skúsených babíc či matiek alebo tiet, lebo tie sa boja vychádzať von z obáv pred Talibanom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Životy žien

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie