Denník N

Prestaňme robiť z ľudí z vidieka bezduchých hlupákov z jaskyne

Boris Kollár ukazuje, ako ľudia poženú súčasnú vládu palicami. Foto - Facebook Borisa Kollára
Boris Kollár ukazuje, ako ľudia poženú súčasnú vládu palicami. Foto – Facebook Borisa Kollára

Liesková palica nie je symbolom odporu ľudí z regiónov, ale toho, čo si o nich Boris Kollár myslí.

Boris Kollár sa v utorok po návrate z Revúcej oháňal lieskovou palicou, ktorou, ako povedal, budú hnať ľudia z regiónov vládu, ak im zruší súdy a nemocnice. Rovnako stál onehdy na Poludnici na Muráni, aby prehovoril k pilčíkom hlasom záchrancu ich pracovných miest. A nie je sám.

Dnes sa ľudia z regiónov a vidieka stávajú nástrojom politických bojov a betónovým poklopom pre reformy. Cítim sa zneužitá. My všetci z vidieka a z regiónov sme zneužití. Namiesto toho, aby sa krajina, na okraji ktorej žijeme a najviac nesieme dôsledky jej stagnácie, posunula dopredu, chcú z nás urobiť do konca života lovcov a zberačov. Ba čo viac. Vinníkov za zamrznutie celej krajiny v čase a za postupný kolaps.

Rušenie nemocníc, súdov a pracovných miest je strašenie, že prídeme o niečo, čo už dávno v takom stave nepotrebujeme. Reforma nie je konsenzus, ale kompromis. Nedá sa vyhovieť všetkým, ale všetci by z toho v konečnom dôsledku mali prosperovať ako občania jedného Slovenska. Zdravotníctvo dostatočne nefunguje, spravodlivosť takisto nie a národné parky národnými parkami nikdy neboli.

Koľko ťažko pracujúcich ľudí z podhoria Nízkych Tatier sa v hore zranilo a často nevideli ani poriadnu mzdu? Zato im záhrady, kde si aspoň čo-to vypestovali, vzali záplavy. Koľko ľudí čakalo na časenku k lekárovi potme alebo na chodbe onkológie hodiny aj bez pohára vody a v polorozpadnutej nemocnici sa nedočkalo správnej lekárskej starostlivosti? A koľko ľudí sa nedomohlo svojich práv, keď matke zrazilo auto dcéru alebo im sused zabral kus vlastníctva pre svoju vilu?

Chodievala som k jednej rodine. Otec bol pilčík, mal svoju prácu rád. Ale mzdu nevidel niekedy aj tri mesiace. Horšie bolo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Komentáre

Teraz najčítanejšie