Denník N

Srbi v Bosne chcú vytvoriť vlastnú armádu, balkánska krajina je v najhoršej kríze od vojny

Policajné jednotky bosnianskych Srbov v októbri uskutočnili cvičenie v horách pri Sarajeve. Srbi v Bosne by po novom chceli mať aj samostatnú armádu. Foto - TASR/AP
Policajné jednotky bosnianskych Srbov v októbri uskutočnili cvičenie v horách pri Sarajeve. Srbi v Bosne by po novom chceli mať aj samostatnú armádu. Foto – TASR/AP

Bosna čelí najväčšej existenciálnej hrozbe v povojnovom období, napísal medzinárodný predstaviteľ v pravidelnej správe. Rusi údajne zablokovali, aby zaznela v OSN.

Takto pred 30 rokmi sa stupňovala politická kríza v juhoslovanskej republike Bosna a Hercegovina. O pár mesiacov došlo k vojne, ktorá si vyžiadala vyše 100-tisíc obetí, čím sa stala najhorším konfliktom v Európe od druhej svetovej vojny.

Uzavrel ju až mier v roku 1995, ktorý udržal krajinu pokope, no do veľkej miery ju rozdelil na dve časti – bosniansko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskú.

Najmocnejší muž v Republike srbskej je vyše 15 rokov Milorad Dodik, ktorý dlhodobo hrozí, že táto entita sa môže odtrhnúť od Bosny. To by bolo v rozpore s podpísaným mierom a hrozilo by obnovenie konfliktu na Balkáne.

Mnohé z toho však boli len reči, ktoré mali Dodikovi (ale aj bosnianskym či chorvátskym politikom) pomôcť upevniť si moc.

Túto jeseň to však môže byť iné. Vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva v krajine Christian Schmidt v správe pre OSN podľa Guardianu napísal, že Bosna čelí „najväčšej existenčnej hrozbe v povojnovom období“. Reagoval tak na posledný vývoj, keď Milorad Dodik sľúbil, že vytvorí samostatnú armádu Republiky srbskej.

„Ohrozilo by to nielen mier a stabilitu v regióne, ale – ak na to neodpovie medzinárodná komunita – mohlo by to viesť k zrušeniu samotnej Daytonskej mierovej dohody. (…) Možnosť ďalšieho delenia a konfliktu je skutočne veľmi reálna,“ napísal údajne v správe nemecký politik.

Čo sa deje

Súčasná kríza sa začala v júli, keď vtedajší vysoký predstaviteľ v Bosne a Hercegovine Valentin Intzko schválil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie