Denník N

Plyn, ktorý stojí za štvrtinou otepľovania. Aký významný je sľub znižovať emisie metánu?

Ilustračné foto N - Tomáš Hrivňák
Ilustračné foto N – Tomáš Hrivňák

Asi sto krajín sa v Glasgowe dohodlo, že znížia o 30 percent emisie metánu do roku 2030.

Tento týždeň vyše 100 krajín v Glasgowe podpísalo takzvaný Global Methane Pledge. Ide o iniciatívu, podľa ktorej majú podpísané štáty do roku 2030, teda za deväť rokov, znížiť globálne emisie metánu o najmenej 30 percent v porovnaní s rokom 2020. Ak by sa to podarilo, pomôže to teoreticky znížiť rast teploty o 0,2 stupňa do roku 2050. Zdá sa to ako veľmi málo, pritom to vôbec nie je zanedbateľné.

Do iniciatívy sa zapojili krajiny, ktoré dokopy vypúšťajú skoro polovicu metánu, no nie sú v nej traja najväčší znečisťovatelia touto látkou: Čína, Rusko a India. O metáne sa často nehovorí, no aj jeho zníženie je dôležité pri snahe udržať oteplenie planéty do 1,5 stupňa Celzia.

Čo je to metán?

Metán (CH4) je jednoduchá molekula, ktorá sa skladá z jedného atóma uhlíka a štyroch atómov vodíka. Je to najjednoduchší uhľovodík: ide o bezzápachový a bezfarebný plyn, ktorý je výbušný. Je hlavnou zložkou zemného plynu.

Do atmosféry sa dostáva prírodne alebo ľudskou činnosťou. Hoci emisie metánu sa ťažko odhadujú, predpokladá sa, že ľudská činnosť z nich tvorí 60 percent. Vďaka tomu je ho momentálne vo vzduchu rekordne veľa: jeho koncentrácia je asi dvaapolkrát vyššia ako za posledných 800-tisíc rokov.

Koncentrácia metánu v atmosfére za ostatných 800-tisíc rokov. Zdroj – EPA

Aký veľký vplyv má na otepľovanie?

Odhaduje sa, že nadmerné množstvo metánu v atmosfére môže za viac ako 25 percent otepľovania planéty. Je druhý hlavný skleníkový plyn po oxide uhličitom (CO2).

V porovnaní s CO2 má z pohľadu skleníkového efektu, ktorý ohrieva Zem, jednu lepšiu a jednu horšiu vlastnosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Veda

Teraz najčítanejšie