Denník N

Svoje dieťa našla v nemocnici priviazané o posteľ, sťažovala sa, no kontrola tvrdí, že je to v poriadku

Foto - archív respondentky
Foto – archív respondentky

Denisin syn nemal ani mesiac, keď sa prvý raz dostal do nemocnice. Nechali si ho tam na pozorovanie pre podozrenie na reflux. V nemocnici však dostal adenovírus od iného malého pacienta, a odvtedy sa s ním ťahali najrôznejšie choroby. Do popradskej nemocnice sa vracal zhruba každé dva mesiace, až do veku rok a pol.

Denise zakaždým ponúkli, že ju môžu hospitalizovať s chlapcom, ale ona musela odmietnuť, pretože mala doma dvoch starších synov, o ktorých sa musela starať. To však znamenalo, že svojho syna nemohla prísť ani pozrieť. Raz preto prekĺzla na oddelenie cez zamknuté dvere so sestričkou. „Vo sne by mi nenapadlo, že ho budú viazať za ruky a za nohy. Zaviazali mu len látku na dupačkách a nohy sa mu v nich zakliesnili. Ešte aj cumeľ mal leukoplastom prilepený k tvári,“ hovorí Denisa. „Okamžite ma vyhodili, že tam nemám čo robiť a prečo som mu tie dupačky odviazala.“

Ako vysvetlenie, prečo je jej syn priviazaný, Denise povedali, že nechcú, aby si vytrhol infúziu. V tom čase však na infúziu napojený nebol, mal na ruke len kanylu.

Na prípad ako prvá upozornila poslankyňa Vladimíra Marcinková (klub SaS) vo svojom blogu. Koncom októbra podobnú skúsenosť s priväzovaním dieťaťa bez rodičovského sprievodu opísala aj česká blogerka Petra Jirglová. Pred dvoma rokmi sa fotografie priviazaného dieťaťa objavili aj v Chorvátsku, minister zdravotníctva vtedy prisľúbil, že preverí starostlivosť o deti v chorvátskych nemocniciach.

U Denisinho syna sa postupom času začali objavovať rôzne psychické problémy. Hoci už má štyri roky, ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Zdravotníctvo

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie