Denník N

Ani nezaočkovaní nechcú zomrieť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tvoria pevný kmeň a v rozpore s faktmi sa nazdávajú, že viac ako covid ich život ohrozuje vakcína.

Tápame v dohadoch, ale to je pri hľadaní odpovedí na najdôležitejšiu otázku doby v poriadku.

Nikto presne nevie, prečo tvárou v tvár nepopierateľným argumentom o tom, že vakcína proti covidu môže zachrániť život alebo významne zmierniť priebeh ochorenia, ju niektorí naďalej tvrdošijne odmietajú. To, čo bolo na jar a v lete iba vysoko pravdepodobné, je už dnes očividné.

Ako dôkaz azda postačujú správy z infekčných oddelení nemocníc. Ak je pre niekoho náročné preštudovať si ich, stačí aj krátky pohľad na aktuálnu mapu Slovenska. Naša krajina je už najnovšie rozdelená na prevažne čierny severovýchod a stred a červený juhozápad, respektíve veľké aglomerácie, ako sú Košice a Prešov. Hlavnou príčinou zadelenia do tej-ktorej farby je miera zaočkovanosti. V čiernych okresoch je nižšia.

Prečo väčšina dospelej populácie očkovanie naďalej odmieta? Nazdávam sa, že antivaxeri sú len malou, no o to hlučnejšou a agresívnejšou časťou tejto skupiny. Médiá sa v dobrom úmysle dopúšťajú prvého skreslenia, ak píšu najmä o nich. Niektorí nezaočkovaní majú aj legitímne dôvody, najmä zdravotné kontraindikácie.

Čo však tí ostatní?

Zabije ma vakcína, nie covid

Platí, že všetci, ktorí mohli byť zaočkovaní, no napriek tomu nie sú, už mali možnosť oboznámiť sa s možnými dôsledkami svojho počínania. Áno, dnes už o nich možno povedať, že vzbudzujú oprávnený hnev, keďže ohrozujú zdravie a život nielen sebe, ale aj svojmu okoliu.

Kolega Martin M. Šimečka sa odvoláva na výskumy sociálneho psychológa Henriho Tajfela. Ten v jednom z nich zo 70. rokov rozdelil dobrovoľníkov v „neškodnej téme“ (názor na maliarov) do dvoch skupín, pričom zistil, že príslušníci oboch skupín sa s tou svojou stotožnili do takej miery, že boli ochotní až fyzicky trpieť. Za podmienky, že druhá skupina trpí ešte viac.

Martin z toho vyvodzuje, že neočkovaní sú ochotní riskovať smrť, pretože veria, že druhá skupina – očkovaní – umiera na vakcínu v ešte väčších počtoch.

Nazdávam sa, že teória kmeňovej identity je správna, ale názor, že neočkovaní sú ochotní riskovať (svoju) smrť, nie. Ani oni nechcú zomrieť, ak teda pominieme mizivé promile tých, ktorých môžeme pracovne nazvať „šahídi covidu“, čo je odkaz na samovražedných atentátnikov na Blízkom východe.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie