Denník N

Sťažuješ sa? Pôjdeš na tribúnu. Tréner Wolfsburgu oslavoval góly súpera s jeho fanúšikmi

Dieter Hecking je emotívny človek. Cez víkend na svoju výbušnosť doplatil. Foto - AP
Dieter Hecking je emotívny človek. Cez víkend na svoju výbušnosť doplatil. Foto – AP

Bizarný moment nechal spomenúť na vylúčenie Arséna Wengera na Old Trafforde spred šiestich rokov.

Vyhostenie rozhodcom na tribúnu je azda najväčší akt potupy pre trénera. Obzvlášť, ak váš tím nehrá v domácom prostredí a vy musíte okúsiť, aké je to sedieť v jame levovej. Podobnej „cti“ sa kormidelníkom vo veľkých európskych kluboch nedostáva často, no výnimky sa nájdu.

Jeden príklad priniesol aj uplynulý víkend, keď Dieter Hecking, kouč bundesligového VfL Wolfsburg, pobúril rozhodcu svojimi opakovanými sťažnosťami na jeho adresu. Za svoje správanie bol vykázaný z lavičky a kalich horkosti vypil až do dna. Borussia Mönchengladbach nadviazala na dobrý výkon proti Manchestru City zo stredajšieho duelu Ligy majstrov a Heckingov celok zdolala pohodlne 2:0.

Pri oboch góloch si Hecking musel vypočuť posmech okolo sediacich priaznivcov. Tí nemeckého kouča patrične privítali už pri jeho príchode a nespokojnosť s arbitrom mu dali riadne „vyžrať“. Svoju rolu si vychutnali, veď 51-ročný Nemec kedysi štartoval svoju profesionálnu hráčsku kariéru práve v drese ich milovaného klubu.

Hecking sledoval prehru svojho tímu z tribúny plnej fanúšikov súpera

Bizarné obrázky dali futbalovým fanúšikom zaspomínať na jeden možno ešte slávnejší moment, keď v auguste 2009 zavítal na manchesterský Old Trafford londýnsky Arsenal.

Wengerove gesto na tribúne v Manchestri obletelo svet

Arséne Wenger, lodivod The Gunners, spustil v závere duelu lavínu. Najskôr v nadstavenom čase oslavoval neplatný vyrovnávajúci gól na 2:2 tak oduševnene, že vykročil z vymedzeného priestoru pre trénerov. Keď rozhodca Mike Dean pre ofsajd odmietol uznať zásah Robina Van Persieho, Francúz od zlosti mávol rukou a odkopol fľašu s vodou, ktorá bola nablízku.

Po rozhovore so štvrtým arbitrom Leem Probertom sa napokon Dean rozhodol poslať Wengera preč. Najprv síce známy tréner zamieril za lavičku hostí, no potom mu Dean jasne ukázal, že sa musí pobrať na tribúnu medzi domácich priaznivcov United. Tam nasledovalo pamätné gesto s rozpätými rukami.

Situáciu v tradičnom televíznom magazíne stanice ITV – Match of the Day – vtipne daboval Gordon Strachan, bývalý manažér Celticu Glasgow a súčasný tréner škótskej reprezentácie.

Strachanov komentár k Wengerovmu incidentu

Bol to dobrý kop, žartoval vtedy Francúz

„Netušil som, že to máme zakázané, aj keď to bol dobrý kop,“ uťahoval si Wenger sám zo seba pre Daily Mail. „Spravil som to, lebo som bol sklamaný. Nie preto, že som si myslel, že to bol ofsajd,“ vysvetlil príčinu svojho nezvyčajného konania. „Prišiel k nemu štvrtý rozhodca a on ma vylúčil. Do konca zápasu zostávalo 30 sekúnd a poslal ma preč. Ani som nevedel, kam mám ísť.“

Wenger napokon dostal dostal od komisie rozhodcov FA ospravedlnenie. U jej vtedajšieho šéfa, Keitha Hacketta, si ju vyprosil prezident asociácie ligových manažérov Richard Bevan. „Lee Probert vôbec nedokázal ustrážiť situáciu a vytvoril zbytočnú nervozitu, keď pozornosť odvrátil od ihriska pár sekúnd pred koncom,“ povedal pre Guardian.

Z nášho pohľadu naopak Probert vytvoril humorný moment, ktorý bude rezonovať ešte dlho, aj vďaka Wengerovej originálnej reakcii. Hecking sa podobnej láskavosti od vedenia nemeckej futbalovej ligy asi nedočká. Namiesto toho bude výsmech zo strany fanúšikov Mönchengladbachu strašiť skúseného trénera aspoň zopár dní.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie