Denník N

Nobelov výbor si všimol choroby chudobných, ocenil aj liek na maláriu

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu 2015 získala 5. októbra 2015 Youyou Tuová a dvojica William C. Campbell a Satoši Omura. FOTO - TASR/AP
Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu 2015 získala 5. októbra 2015 Youyou Tuová a dvojica William C. Campbell a Satoši Omura. FOTO – TASR/AP

Ročne ochorie na maláriu 300 až 600 miliónov ľudí. Každý rok chorobe podľahne asi 600-tisíc až milión ľudí, z toho je 95 percent detí. Nový liek znížil úmrtnosť na 0,1 percenta.

Nobelov výbor tento rok ocenil výskum liekov na choroby, ktoré trápia stámilióny ľudí vo svete, väčšinou ide o chudobných ľudí z chudobných krajín.  Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu udelili za objavy na poli takzvaných „zanedbaných tropických chorôb“.

„Celý svet tieto choroby ‚zanedbáva‘, som rád, že ich Nobelov výbor konečne odklial. Nemôžeme ich donekonečna ignorovať,“ povedal pre Denník N profesor Vladimír Krčméry, popredný odborník na tropickú medicínu z Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety. Krčméry pôsobí aj na Mikrobiologickom ústave LF Univerzity Komenského a UN Bratislava.

„Nobelov výbor dal týmto ocenením signál aj farmaceutickému priemyslu, že sa treba pozerať aj po molekulách, ktoré nemajú bezprostredný benefit. Pretože tí, čo majú tieto choroby, sú chudobní, sú to žobráci. Ale aj pre nich musí svetová medicína niečo urobiť, nielen pre nás bohatých, ako sme my,“ dodal.

Spolu ocenili troch vedcov, čínsku vedkyňu Youyou Tuovú za objav Artemisininu, lieku na maláriu, a vedcov Williama C. Campbella a Satošiho Omura za spoločný výskum v oblasti liečby onchocerkózy (riečna slepota) a filariázy.

„Cenu pokorne prijímam, som veľmi prekvapený,“ povedal Omura.

Laureáti vyvinuli také „liečebné postupy, ktoré priniesli revolúciu do liečby niektorých z najviac zničujúcich parazitárnych infekcií“, píše sa v oficiálnom stanovisku.

Na morálny a širší spoločenský aspekt tohtoročného ocenenia a liečby parazitických infekcií poukázal aj Peter Celec, molekulárny biológ z UK v Bratislave. „Liečby malárie a iných parazitických infekcií, ktoré zabíjajú milióny ľudí, však nie vo vyspelom svete, nie sú komerčne zaujímavé. Výskum Campbella, Omuru a Tuovej je presne ten, ktorý treba oceniť nielen z výskumného, ale aj zo socio-medicínskeho hľadiska,“ povedal pre Denník N.

Pri novom lieku je úmrtnosť na maláriu 0,1 percenta

„Ročne ochorie na maláriu 300 až 600 miliónov ľudí, väčšina z nich sú deti. Každý rok chorobe podľahne asi 600-tisíc až milión ľudí, z toho je 95 percent detí. Na maláriu zatiaľ nemáme vakcínu. Preto sa malarický výskum až úzkostlivo sleduje,“ konštatoval Krčméry.

Krčméry nám vysvetlil, že voči antimalarikám v populácii dramaticky narástla rezistencia. „Došlo k tomu preto, lebo veľmi veľa týchto liekov užívali vojaci – v oblasti Juhovýchodnej Ázie, kde bola malária, boli neustále nejaké vojenské konflikty, či už to bolo Mjanmarsko, Thajsko, Laos, Kambodža, alebo Vietnam. Vojaci, zahraniční i miestni, užívali profylaktické antimalariká, čím sa tie lieky znehodnotili,“ vysvetľuje Krčméry.

Tuová a jej tím zistili, že derivát z paliny siatej môže slúžiť ako liek na maláriu. Testy ukázali, že proti doterajším liekom znižuje úmrtnosť až stonásobne. „Ak pri chinínových antimalarikách zomieralo päť až desať percent pacientov, pri Artemisinine je to 0,1 percenta,“ povedal Krčméry.

Lieky na choroby, pri ktorých oslepnete a opuchnete

Campbella a Omuru ocenili za objav lieku s názvom Avermectin, výrazne znížil výskyt chorôb onchocerkózy (riečna slepota) a lymfatickej filariázy. „Parazity, ktoré prenášajú tieto choroby, sa šíria kontaminovanou pôdou. Choroby sa vyskytujú takmer výlučne v subsaharskej Afrike. Sám som ich zažil, keď som pracoval v Sudáne, sú to strašné ochorenia. Pri onchocerkóze oslepnete, pri filariáze vám tak opuchnú končatiny, že skoro nemôžete chodiť. Aktívnej onchocerkózy je okolo 100-tisíc, lymfatickej filariázy asi 5 miliónov prípadov.“

Stanoviť úmrtnosť u týchto chorôb nie je ľahké. „Pacienti nezomierajú priamo na chorobu, ale na jej následky. Oslepnú a potom zomrú pri autonehode. Slepý, keď ide po ulici, tak má desaťnásobne vyššiu šancu, že ho zrazí auto, ako ten, čo vidí,“ vysvetlil Krčméry.

Týždeň Nobelových cien

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu udelili tento rok ako prvú. Nasledovať tento týždeň budú ceny za fyziku, chémiu a mier. Termín odovzdávania Nobelovej ceny za ekonómiu ohlásia o týždeň, očakáva sa, že termín vyhlásenia ceny za literatúru oznámia vo štvrtok, uvádza Washington Post.

Laureáti Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu si rozdelia osem miliónov švédskych korún, skoro 1 milión dolárov. Víťaz dostane aj diplom a zlatú medailu, ktoré si prevezme na slávnostnom ceremoniáli 10. decembra, v deň, keď zomrel švédsky vynálezca Alfred Nobel, zakladateľ ocenenia.

Minulý rok udelili rovnakú cenu za objav takzvaných „mriežkových buniek“. Sú zodpovedné za spôsob, akým živočích vníma priestor okolo seba a orientuje sa v ňom. Bunky pozorovali  v prípade myší, potkanov a iných cicavcov, vrátane ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nobelove ceny

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie