Denník N

Novinár Bariak prešiel k Matovičovi: Prísť do očkovacej lotérie bolo v poriadku, každý ju vnímal ako jeho dielo

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Obával som sa, že bude oveľa menej ochotný počúvať, ale príjemne ma prekvapil, vraví nový mediálny poradca ministra financií a bývalý redaktor Aktualít Ladislav Bariak.

Ladislav Bariak pracoval vyše 15 rokov v médiách, najdlhšie v online denníkoch Aktuálne.sk a Aktuality.sk. V septembri sa stal mediálnym poradcom Igora Matoviča. V rozhovore hovorí:

  • ako jeho odchod zo žurnalistiky ovplyvnila pandémia;
  • prečo si z viacerých možností vybral práve Igora Matoviča;
  • či ministrovi financií radil ísť do finále očkovacej lotérie;
  • ale aj, či dostal za úlohu zvýšiť Matovičove čísla v prieskumoch.

So žurnalistikou ste pracovne začínali v roku 2005 ako asistent šéfeditora v televízii TA3. To bol váš prvý džob?

Prvý asi nie, ten bol na výške, keď som robil pre občianske združenie YMCA na Slovensku, predtým som pracoval aj ako projektový manažér v Rade mládeže Slovenska.

No s novinárčinou ste začínali v TA3. Pamätáte sa ešte na svoj prvý deň v práci?

Ani nie. Pamätám si ľudí, ktorí tam vtedy boli, niektorých som poznal už predtým, keďže otec bol novinár. Viacerí si mysleli, že do televízie nastupuje práve on. Nebolo to asi konkrétne v prvý deň, no spomínam si, ako ma strihačka presviedčala, že nemôžem byť Ladislav Bariak, lebo Ladislav Bariak vyzerá inak a má oveľa viac rokov.

Váš otec Ladislav Bariak starší bol pomerne známym dramaturgom a redaktorom v Slovenskej televízii. Bola novinárčina jasnou kariérnou voľbou, keďže ste pochádzali z novinárskej rodiny?

Nie, vôbec. Študoval som politológiu, pôvodne som chcel študovať dokonca právo. Dnes som rád, že som sa tam nedostal, neviem, čo by som ako právnik robil.

Do slovenskej žurnalistiky ste prišli v čase, keď váš nový šéf Igor Matovič asi ani len nechyroval o tom, že raz vstúpi do politiky; Fico ešte nebol ani raz premiérom a končila sa druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Ako ste tú dobu vnímali vy?

Mojou výhodou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie