Denník N

Predsedu Aliancie Forróa vykázali z Ukrajiny, mal porušiť ukrajinský volebný zákon

Predseda Aliancie Krisztián Forró. Foto - TASR
Predseda Aliancie Krisztián Forró. Foto – TASR

Forró na Ukrajine nikdy nebol, ale podľa Kyjeva porušil ich volebný zákon, a preto mu na tri roky zakázali vstup do krajiny.

Šéf strany Aliancia Krisztián Forró sa v stredu chystal na rokovanie s predstaviteľmi maďarskej menšinovej strany na Ukrajine Kultúrna organizácia Zakarpatských Maďarov v Užhorode. Slovensko-ukrajinskú hranicu však neprekročil, lebo mu v tom ukrajinskí policajti zabránili.

Forró sa dozvedel, že do 26. 10. 2023 má zákaz vstupu na Ukrajinu. Ukrajinské úrady ho dopredu neinformovali, že je na čiernej listine, a ani teraz mu neuviedli konkrétne dôvody.

Forró sa obrátil na slovenské ministerstvo zahraničných vecí, aby vyžiadalo od ukrajinskej strany vysvetlenie.

„Nikdy som nebol na Ukrajine a nerozumiem, o čo môže ísť,“ povedal Forró Denníku N.

Slovenské ministerstvo zahraničia poskytlo Denníku N krátke stanovisko o tom, že sa s Forróom spojili a ponúkli mu súčinnosť „pri objasnení okolností rozhodnutia ukrajinskej strany“.

Kyjev: Porušil volebný zákon

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že Krisztián Forró porušil ich volebný zákon. „Pán Krisztián Forró má zakázaný vstup na Ukrajinu od októbra 2020 pre porušenie volebného zákona Ukrajiny,“ napísal Denníku N hovorca ukrajinského ministerstva Oleg Nikolenko.

Z Kyjeva takisto potvrdili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie