Denník N

Kým srdce plodu bije, nemôžeme nič robiť. V Poľsku zomrela tehotná žena, údajne pre prísny zákon o potratoch

Poľky a Poliaci zapaľujú sviečky na pamiatku Izabely, ktorá zomrela v 22. týždni tehotenstva. Žena na fotke je oblečená ako postavy zo seriálu The Handmaid's Tale, v ktorom plodné ženy nútili vynosiť deti neplodných párov. Foto - TASR/AP
Poľky a Poliaci zapaľujú sviečky na pamiatku Izabely, ktorá zomrela v 22. týždni tehotenstva. Žena na fotke je oblečená ako postavy zo seriálu The Handmaid’s Tale, v ktorom plodné ženy nútili vynosiť deti neplodných párov. Foto – TASR/AP

Z nemocnice posielala svojej rodine správy, že jej stúpa teplota, ale že lekári čakajú, kým plod sám zomrie, aby jej mohli pomôcť.

Izabela bola v septembri len v 22. týždni tehotenstva, keď jej odtiekla plodová voda. Hospitalizovali ju v najbližšej nemocnici v meste Pština neďaleko českých hraníc. Lekári krátko nato potvrdili zápal a dali jej antibiotiká.

Jej stav sa zhoršoval. „Stúpa mi teplota, len aby to nebola sepsa, lebo sa odtiaľto nedostanem,“ napísala svojej rodine. Niekoľkokrát volala zdravotné sestry, že sa niečo deje. Mala štyridsiatky horúčky a hodinu vracala. Ale odpoveď bola stále rovnaká:

„Srdce plodu ešte bije, a kým bije, nemôžeme nič urobiť.“

Bol to septický šok, ako predpovedala.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Interrupcie

Svet

Teraz najčítanejšie