Denník N

Na Slovensku práve robia veľkú štúdiu o protilátkach proti covidu. Pomôže s odhadom, čo nás ešte čaká

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štúdia vzniká na celom území štátu a ukáže, koľko ľudí v populácii sa ešte môže nakaziť a koľko je chránených protilátkami.

Pani Jana nie je zaočkovaná. V stredu poobede si prišla dať zmerať protilátky do budovy bývalej konskej železnice v Bratislave. Nevie o tom, že by covid prekonala. „Aspoň mi to neukázali žiadne testy, ale to závisí aj od toho, kto to robí, ako ich robí a čím to robí,“ hovorí potom, ako vyplnila formulár a z prsta jej zobrali štyri kvapky krvi. Kvapká sa na pijavý papier, čo je metóda takzvanej suchej kvapky krvi.

Jana patrí medzi prvých ľudí na Slovensku zapojených do štúdie, ktorá zistí, akú mieru protilátok majú nezaočkovaní. Zber údajov začal v stredu v Bratislave v mestskej časti Nové Mesto. Ide o iniciatívu ministerstva zdravotníctva.

„Vieme, koľko máme zaočkovaných a že je u nich imunitná odpoveď spoľahlivá. U nezaočkovaných chceme zistiť, či majú ľudia protilátky a či sú na určité obdobie chránení. Robíme to, aby sme vedeli v jednotlivých okresoch predpovedať, aký tam môže byť vývoj epidémie,“ vysvetľuje epidemiologička Alexandra Bražinová z Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Zber na západnom a strednom Slovensku vedie práve ona.

Na východnom Slovensku vzorky zbiera Ústav epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pod vedením epidemiologičky Moniky Halánovej.

Zber vzoriek chcú mať hotový

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie