Denník N

Nová kuchyňa alebo rekonštrukcia tej pôvodnej? Traja architekti radia, do čoho investovať a čomu sa skôr vyhnúť

Foto – Dominik Kurina/Dobrý Interiér
Foto – Dominik Kurina/Dobrý Interiér

S odborníkmi sme hovorili o tom, čo nepodceniť pri zariaďovaní kuchyne, aby dobre a dlho slúžila.

Už dávno to nie sú len skrinky a spotrebiče. Na trhu je veľké množstvo materiálov a riešení, ktoré posúvajú užívateľský komfort do nových rozmerov. S každým odborníkom sme zostavili desať rád a odporúčaní, ktoré vychádzajú z ich osobných skúseností. Vysvetľujú, do čoho sa oplatí v prípade kuchyne investovať, kde sa dá ušetriť, ktoré materiály sa im osvedčili a čo, naopak, neodporúčajú.

„V každej kuchyni nemusí byť všetko, svojím zariadením by mala vyhovovať najmä vám,“ hovorí architekt Erik Pastucha z ateliéru Studio E. Odporúča nepodceniť ani precíznu vnútornú organizáciu, ktorá dokáže spríjemniť čas v kuchyni najmä tým, ktorí radi varia a pečú.

Architekt Marek Bohunický z ateliéru BYRO zase radí, aby sa ľudia pri návrhu kuchyne nefixovali na konkrétny tvar alebo určité zariaďovacie prvky. „Výsledkom je potom kuchyňa, ktorá síce papierovo spĺňa ich požiadavky, ale je pre daný priestor nevhodná a najmä nefunkčná,“ približuje. V kuchyni preferuje podsadené drezy, ktoré sa lepia zospodu pracovnej dosky, pretože sa jednoducho udržiavajú.

Michal Fekete z Dobrého Interiéru upozorňuje, aby boli ľudia všímaví už pri kúpe bytu. Kuchyniam v novostavbách je totiž často vyčlenený len malý priestor a vzorové vizualizácie v niektorých prípadoch skresľujú. V kuchyniach rád navrhuje vysoké chladničky bez mrazničky, ktoré ocenia najmä väčšie rodiny.

Erik Pastucha
Studio E

Foto – archív E. P.

Pri návrhu kuchyne vždy zohľadnite, pre koho ju tvoríte. Inak sa pristupuje ku kuchyni v jednočlennej domácnosti a inak ku kuchyni pre veľkú rodinu. Dajte si záležať na správnom rozvrhnutí spotrebičov a pomere veľkostí pracovnej plochy, samozrejme, s ohľadom na veľkosť priestoru. V každej kuchyni nemusí byť všetko, svojím zariadením by mala vyhovovať najmä vám.

Ak nie ste zástancom kuchýň, ktoré pútajú veľa pozornosti, môžete si navrhnúť kuchyňu, ktorá na prvý pohľad ako kuchyňa vôbec nevyzerá. Môže pôsobiť ako nenápadná skriňa, ktorej dvierka sa jednoducho zasunú priamo do linky. Drez či varná doska so sporákom tak nebudú vôbec vidieť. Je to super na údržbu a priestor navyše rýchlo vyzerá upratane.

V jednoduchosti je krása, no neznamená to, že všetci musíme mať biele matné kuchyne. Odporúčam však držať sa jednoduchých čistých línií. Nie som zástancom toho, ak sa kombinujú tri rôzne farby a tri rôzne čielka. Ak má človek rád výraznejšie veci, odporúčam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie