Denník N

Jeden svet, pätnásť tipov

Z filmu Mýtus zvaný recyklácia. Foto - Jeden svet
Z filmu Mýtus zvaný recyklácia. Foto – Jeden svet

„Nič na svete nikdy nie je izolované od zvyšku sveta,“ hovorí Marion Neumann vo svojom dokumentárnom filme Reč húb (The mushroom speaks). S touto vetou sa stretnete aj na plagátoch Jedného sveta, ktorý sa začína v piatok 5. novembra. Počas siedmich dní vám prinesie viac ako 50 filmov, ktoré si môžete pozrieť online z pohodlia vášho domova alebo naživo v kinách.

Festival Jeden svet tento rok vyzýva: Buďme v kontakte! Vďaka filmom a diskusiám, ktoré má v programe, budete v kontakte s ľuďmi okolo seba aj na druhom konci sveta.

Každý deň na pravé poludnie ponúkne filmy, ktoré budú k dispozícii online na stránke jedensvet.sk alebo na platforme dafilms.sk počas 24 hodín. Tí, čo uprednostňujú živé stretnutia s tvorcami filmov, majú možnosť zájsť do bratislavských kín a kultúrnych centier. Z programu vám ponúkame tieto tipy:

Čiary

Na slávnostnú premiéru čerstvého víťaza hlavnej ceny festivalu v Jihlave režisérky Barbory Sliepkovej nepotrebujete pozvánku. Stačí, ak si zakúpite lístok alebo permanentku. Vizuálna esej o osamelosti mestského človeka je inšpirovaná slovenským konceptuálnym umením a fotografiou. Prostredníctvom mikropríbehov a pozorovaní zaznamenáva atmosféru Bratislavy v procese transformácie na európsku metropolu.

Ako som sa stala partizánkou

Druhá svetová vojna stále ukrýva množstvo nevypovedaných príbehov. Jednou z mozaiky takýchto spomienok sú aj osudy rómskych partizánov v bývalom Československu. Filmová režisérka Vera Lacková popri odhaľovaní histórie svojej rodiny nájde okrem svojho dedka aj ďalších rómskych partizánov. Ich životné príbehy neraz zamrazia… Popri svojom hľadaní naráža na hlboko zakorenené predsudky, ľahostajnosť a nenávisť voči rómskej komunite, a to nie len v spomienkach tých, s ktorými má možnosť hovoriť, ale aj pri pohľade na súčasnosť.

Odvaha

Vo víre masových protestov po bieloruských prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili v lete roku 2020, zadržia v Minsku trojicu hercov nekomerčného divadla. Tí chceli, aby v rozľahlých uliciach Minska zaznel aj ich hlas, ktorým volali po slobode prejavu a dlho očakávanej zmene na čele štátu. Štátny bezpečnostný aparát však hlas ľudu brutálnym spôsobom umlčí. Uväznení sú nielen divadelníci, ale aj mnohí ďalší ľudia.

Nie som sám

Film sleduje arménskeho politika Nikolu Pašinjana a jeho úlohu v arménskej revolúcii v roku 2018.

Na Veľkú noc roku 2018 si muž nasadí plecniak, spustí živé vysielanie na Facebooku a oznámi, že zvrhne skorumpovaný režim, ktorý má v jeho postsovietskej krajine absolútnu moc. Film Nie som sám zobrazuje nevšedný skutočný príbeh. Autorom hudby a výkonným producentom filmu je frontman kapely System of a Down, Serj Tankian.

Bocianie puto

Pred dvadsiatimi siedmimi rokmi našiel vdovec Stjepan Vokić bocianicu so zlomeným krídlom. Zachránil jej život a pomenoval ju Malena. Odvtedy žije Malena so Stjepanom. Trávia spolu nekonečné osamelé zimy a šťastné, ale krátke letá, počas ktorých sa k Malene vracia jej verný bocianí druh. Bez Stjepana by Malena určite zomrela od hladu. Ale kým by bol Stjepan bez Maleny?

Reč húb

Film opisuje liečivé vlastnosti húb a ich regeneračnú schopnosť. Táto intímna cesta vedie po boku parazitov, symbiontov a rozkladačov a rozvíja myšlienky vzájomného prepojenia a spolupráce. S víziou odolnosti hľadá prostredníctvom stretnutí možnosti obnovy a kladie si otázku, čo nás spája vo svete, ktorý sa zdanlivo rozpadá. Vďaka hubám a ich spojencom film vytvára obraz mykokultúrnej (r)evolúcie. Čo keby nám huby pomohli riešiť náš vzťah k tomuto svetu a radikálne ho zmeniť?

Tieňohra

Nie je tajomstvom, že medzi utečencami je mnoho maloletých. Sú vo veku, keď by mohli zažívať prvé lásky, objavovať tanečné kluby, chodiť na festivaly… Namiesto toho utekajú pred chudobou a vojnou. Svoju nádej vložili do Európy. Ibaže v súčasnosti sa v celej Európe postavili ploty a žiadať o azyl je takmer nemožné. Režisérky Eefje Blankevoort a Els van Driel tri roky sledovali a sprevádzali s kamerou niekoľkých chlapcov počas ich cesty do cieľovej krajiny. Videli, ako sa v extrémnych podmienkach priskoro menili na dospelých. Vznikol z toho experimentálne nakrútený film, ktorý na festivale osobne uvedie jedna z jeho autoriek – holandská režisérka Eefje Blankevoort. Ako sa formuje identita človeka, keď musí každý deň bojovať o to, aby prežil? Dokáže sa prispôsobiť svojmu novému domovu? Aj o týchto témach porozpráva počas diskusie po projekcii.

Posledné útočisko

Na južnom okraji Sahary v meste Gao v štáte Mali sa nachádza stredisko pre migrantov. Malijský režisér Ousmane Zoromé Samassekou tu natočil lyrický film Posledné útočisko (The Last Shelter), ktorý sprostredkúva osobné príbehy ľudí. Chcú sa buď vrátiť späť domov alebo ich čaká ešte dlhá cesta do neznáma. Sú tu aj dve tínedžerky z Burkiny, Esther a Kady. Majú iba pätnásť. „Čo budeš robiť v Alžírsku? Prostitúcia je jediná voľba.“ Nielen na takéto otázky musia nájsť odpoveď pred tým, ako sa vyberú cez púšť do Alžírska.

Arica

Švédska ťažobná spoločnosť Boliden dopravila v roku 1984 do Čile toxický odpad, ktorý sa tu mal riadne spracovať. V skutočnosti jeho časť vyhodili na okraj púštneho mesta Arica, čo malo vážne následky. V nasledujúcich rokoch ochoreli obyvatelia mesta na rakovinu a mnoho detí sa narodilo s vrodenými chybami. Ak vás téma filmu zaujíma do hĺbky, nenechajte si ujsť diskusiu – Café Európa: Ako zabezpečiť, aby klimatická spravodlivosť nezostala len na papieri?

Prečo plasty? – Mýtus zvaný recyklácia

Špeciálna „sneak“ premiéra angažovaného dokumentu Mýtus zvaný recyklácia z trilógie Prečo plasty. Slovenskí diváci ho uvidia ako prví, ešte pred oficiálnou svetovou premiérou. Kríza znečistenia životného prostredia plastmi prerástla v posledných rokoch do medzinárodného škandálu. Fotografie mŕtvych zvierat, znečistených riek a oceánov šokovali svet. Odvetvie výroby plastových obalov vyhlásilo, že pozná riešenie problému: je ním recyklácia. Výrobcovia ubezpečujú spotrebiteľov, že kúpa plastových obalov nie je zločin. Ak je recyklácia naozaj riešením, prečo sa vo svete produkuje viac plastových materiálov ako kedykoľvek predtým?

Symfónia zvukov

Symfónia zvukov sa ponára do sveta zvukov slávneho britského hudobníka a výskumníka zvuku Matthewa Herberta. Tento umelec svojimi kompozíciami zvukov, ktoré zaznamenáva z okolitého prostredia, neustále narúša žánrové hranice klasickej a elektronickej hudby a zároveň vyzýva publikum, aby nastavilo uši zvukom sveta. Budeme počuť tak, ako sme ešte nikdy nepočuli.

Film uvedie multimediálna umelkyňa Michaela Pnačeková, ktorá vás pred a po projekcii prevedie aj rovnomennou VR inštaláciou.

Los Reyes

Pokiaľ ste ešte neboli v kine so svojím psom, nadišiel ten čas. Môžete si spolu prísť pozrieť film „LOS REYES“, ktorý festival premieta 7. novembra 2021 o 15. hodine v Kine Inak v A4 – priestore súčasnej kultúry. Los Reyes je najstarší skejtpark v Santiagu, hlavnom meste Čile. Film opisuje príbeh skutočných kráľov skejtparku: volajú sa Loptoš a Chola. Udomácnili sa v otvorenom priestranstve plnom ruchu a hrajú sa s loptičkami, ktoré sa tu povaľujú. O svoje príbehy sa s nami delia aj tínedžeri. A ako bonus je ihneď po premietaní pripravená konzultácia o výchove a výcviku psíka s odborníkom.

Každá minúta života

Michal Hanuliak s manželkou Lenkou vychovávajú svojho syna Miška podľa princípov Kamavédy. Každá minúta jeho života je naplánovaná tak, aby sa z neho stal úspešný vrcholový športovec a po všetkých stránkach „kvalitný človek“. Česká režisérka Erika Hníková o rodine natočila dokument Každá minúta života, ktorý si môžete pozrieť na Jednom svete. Denník N pripravil k dokumentu diskusiu. Michal Hanuliak bude debatovať so športovou psychologičkou Michaelou Bednárikovou, prezidentkou Slovenskej asociácie športových psychológov a bývalým hokejistom, dnes pohybovým špecialistom Milanom Bališom aj o tom, či je tento prístup naozaj prospešný pre jeho syna. Moderuje Michal Červený, športový reportér Denníka N.

Každý sníva o inej krajine, kde by chcel žiť. Niekto sa rozhodne pre miesto, kde je dlhý, až mesiace trvajúci deň. Alebo naopak, nekonečná polárna noc sem-tam ožiarená polárnou žiarou. Tma pri rannej káve, tma pri obede, tma pri večeri. Ako sa tam dá žiť? Nielen o tom sa budú počas diskusie s názvom Azyl za polárnym kruhom rozprávať poľská reportérka a spisovateľka Ilona Wiśniewska a slovenská filmárka a pedagogička Viera Čákanyová. Ilona vo svojej reportážnej knihe Biele píše o obyvateľoch ľadového súostrovia Špicbergy na dohľad od severného pólu, kde tak trochu nečakane žijú ľudia z najrôznejších kútov sveta. Viera sa zas vo svojom filmovom dokumente Biela na bielej pozrela na opačný pól zeme – do Antarktídy. Samozrejme, film Viery Čákanyovej je tiež v programe festivalu.

Čo oko nevidí – Hilma af Klint

Zamlčaná bola po mnohé roky aj pravda v histórii umenia. V akejkoľvek monografii o abstraktnom umení sa dočítate, že počiatky abstrakcie sú spojené s umelcami, ako sú Vasilij Kandinskij alebo Kazimír Malevič. No nie je to tak. Prvým abstraktným umelcom bola žena – spočiatku nepochopená a nevýrazná Hilma af Klint. Dnes svojimi ohromujúcimi dielami valcuje svet umenia. Film Čo oko nevidí – Hilma af Klint objasňuje nielen jej umenie a šikovnosť v praktickom živote, ale aj pozíciu žien v dejinách umenia a odhaľuje jeden umelecký škandál.

Festival Jeden svet sa po prvý raz koná v hybridnej forme. Plnohodnotný program je nielen naživo, ale aj online pre divákov, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu osobne zúčastniť festivalu. Bratislavské projekcie, obohatené o stretnutia s filmármi a ďalšie špeciálne bonusy, sa uskutočnia v kinách Lumière, Mladosť a Klap Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, v kultúrnych centrách Nová Cvernovka a A4 – priestor súčasnej kultúry a na Filozofickej fakulte UK. Do online priestoru prenáša Jeden svet filmy v spolupráci s platformou DAFilms.sk.

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla a Európskej komisie. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození. Projekt Jeden svet bez bariér podporila Nadácia mesta Bratislavy. Za pomoc ďakujeme Katedre translatológie UKF v Nitre a študentom prekladateľstva Filozofickej fakulty UK v Bratislave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie