Denník N

Operátor 4ka nemal hladký štart, niektoré pošty si s ním nevedia rady, signál vypadával

Štartovací balíček novej mobilnej služby 4ka. Foto N - Matej Dugovič
Štartovací balíček novej mobilnej služby 4ka. Foto N – Matej Dugovič

Testovali sme dostupnosť nového operátora 4ka na poštách, dostupnosť siete v Bratislave a okolí, rýchlosť pripojenia aj nízke ceny v zahraničí.

„Športku?“ pýta sa pracovníčka na pošte v malej obci na Záhorí.

„Štvorku,“ zopakujem. Chcem kúpiť telefónne číslo so SIM kartou nového operátora, ktorú by tu mali predávať.

K ponuke pracích práškov, sprchových gélov, čistiacich prostriedkov či kahancov od pondelka na pošte pribudli aj služby nového mobilného operátora 4ka od Swanu a Slovenskej pošty.

Prvý pokus nevyšiel, volať sa nedá

Staršia pani najskôr prinesie dobíjacie kupóny, vysvetlím, že chcem aj telefónne číslo. Vráti sa aj so zatvorenou obálkou. Zdá sa, že nevie veľmi čo s ňou.

„Ja sa v tom nevyznám. Je v tom SIM karta? Skúsime to otvoriť, čo to spraví?“ núka pani na pošte zeleno-žltú kartičku vo farbách nového operátora. Spolu s ňou aj bielu obálku s akousi náhradnou SIM kartou. Netuším však, či ju budem potrebovať, a tak ju odmietam.

„Štyri centy za hovor,“ vysvetľuje v skratke, keď číta z obalu. V skutočnosti je cena hovoru štyri centy za minútu. Za štyri eurá mám novú kartu 4ky, k nej aj kredit v rovnakej hodnote. Nemusím sa ani preukázať žiadnym dokladom, ako to vyžadujú iní operátori.

Keď vložím novú kartu do telefónu, žiadny rozdiel oproti svojmu pôvodnému operátorovi nevidím – po zadaní PIN kódu ma privíta Telekom. Ten Swanu prepožičal národný roaming tam, kde štvrtému operátorovi chýba jeho vlastná, rýchla 4G sieť. A to je zatiaľ na väčšine Slovenska.

Čiastočne štátny operátor v návode odporúča, aby som zavolal na infolinku a urýchlil aktiváciu. Po minútach čakania mi operátorka povie, že číslo sa aktivuje automaticky. Skúšam teda niekomu zavolať, no telefón nevytáča. Namiesto toho sa znovu ozve automat, radí, aby som si aktivoval číslo u operátorky.

Dlhé čakanie sa opakuje, automat sa v nekonečnej slučke ospravedlňuje s podmazom rytmickej hudby. Na podpore pre zákazníkov majú zjavne minimum operátorov, aj po treťom telefonáte a dlhom čakaní mi zdvihne vždy tá istá žena.

Pýta si moje meno, adresu a neštandardne aj rodné číslo. Tieto údaje síce operátori od zákazníkov bežne zisťujú, no ešte pred registráciou a predajom čísla. Operátorka odkáže, že problém riešia, no ani po hodinách ešte nemôžem volať.

Aké informácie o nových službách pošty záujemca dostane? Závisí to od pobočky, ktorú navštívi.

Na pošte v bratislavskom nákupnom centre vravia, že mi číslo aktivujú do 24 hodín, a musím si počkať.

Na inej, menšej pošte dve pracovníčky tvrdia, že im sa to podarilo hneď. „Je to lacnejšie, zobrala som si pre istotu aj druhé číslo.“ Nechám si poradiť a kúpim si druhú kartu. Teraz už musím ukázať občiansky a podpísať zmluvu. Číslo zrazu hneď po vložení do telefónu funguje.

kolaz1
4G, teda LTE miestami funguje. Cenník s lacnými hovormi aj dátami platí aj v Rakúsku. Reprofoto – Denník N

Rýchly internet, ale málo dostupný

Internetové pripojenie je cez 4G sieť Swanu rýchle, za sekundu sa nám pri teste cez aplikáciu na smartfóne podarilo stiahnuť tri megabajty, dáta zase nahrá rýchlosťou takmer dva megabajty za sekundu. Ťažkosti mu nerobí ani bežné načítanie stránok v mobile.

Slovenské mestá, kde 4ke funguje 4G sieť.

No hlavný problém nového operátora je dostupnosť siete. Swan zatiaľ pokrýva vlastnými vysielačmi iba 40 percent obyvateľov. Do konca roka chce pokrytie 4G sieťou rozšíriť na 50 percent, do budúceho roka by to malo byť až 80 percent obyvateľov.

V praxi to zatiaľ znamená rýchly internet iba v niekoľkých väčších mestách. Menšie obce na Záhorí, ale aj niektoré časti Bratislavy sú stále v 4ke odkázané iba na pomalšiu 2G sieť, čo je už veľmi pomalý internet. Kým pri hovoroch medzi týmito sieťami rozdiel nie je, pri internete je 2G sieť takmer nepoužiteľná. Pri teste stiahnutia jedného megabajtu by to cez národný roaming a 2G sieť trvalo asi 54 sekúnd.

kolaz rychlost
Rýchlosť na 4G sieti v Bratislava a mimo nej na 2G, tam výrazne padá. Reprofoto – Denník N

Sieť 2G si Swan požičiava cez národný roaming od Telekomu pre väčšinu Slovenska, inak by zákazníci zostali bez pripojenia. Ani tá však nového operátora nezachraňuje za každej situácie. Na viacerých miestach v Bratislave, ale aj mimo nej na desiatky sekúnd sieť vypadla a telefón zostal bez akéhokoľvek spojenia.

Ani ďalší traja operátori nemajú ešte vlastné 4G siete veľmi rozšírené, no tam, kde s novšou technológiou zaostávajú, ponúkajú zákazníkom väčšinou aspoň rýchle 3G pripojenie.

Swan síce nemôže ostatným konkurovať infraštruktúrou, no už zo začiatku nasadil výrazne nižšie ceny. Zákazníci jeho 4ky si na účte napríklad nevšimnú, či telefonovali, alebo surfovali na internete doma alebo v krajinách Únie. 4 centy za minútu hovoru, SMS či megabajt dát pritom konkurencia väčšinou nemá ani v domácich cenníkoch. Aj Swan má však z tejto ceny výnimky.

Pri testovaní cez rakúsky T-mobile stála jedna správa skutočne 4 centy, telefonát s dĺžkou minúta 42 sekúnd necelých 6 centov a 6 megabajtov dát približne 30 centov.

Známky Slovenskej pošty s prítlačovým kupónom 4ky. Foto N – Matej Dugovič

Poštám chýbali karty

Swan ako jeden z dôvodov, prečo poskytujú služby spolu s poštou, tvrdil, že chcú využiť výhody jej širokej predajnej siete. Od pondelka má byť nový operátor dostupný na všetkých 1 500 pobočkách.

No nie všade na to boli  v pondelok pripravení. V Zohori na Záhorí nemali vylepené žiadne letáčiky, odkázali, že o službe síce vedia, no ešte im nedodali SIM karty a pošty sú zásobované postupne. V Stupave síce už prospekty a informačné panely o 4ke boli, no počas obeda ma poslali preč s tým, že čísla budú predávať až poobede alebo v utorok.

Pracovníčky na poštách pri dodatočných otázkach o službe musia ešte loviť v manuáloch. „Asi si to zoberiem domov,“ vraví pani v Bratislave, keď lúšti, či sa dá kredit dobiť aj online. V papieroch odpoveď nenájde. „Služby sa časom zlepšia, podľa toho, čo budú zákazníci požadovať.“ Ďalšia pani na inej pošte v hlavnom meste hovorí, že to prišlo rýchlo a nestihli si ešte všetko naštudovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mobilný operátor 4KA

Slovensko

Teraz najčítanejšie