Denník N

Iný baskický nacionalizmus ako Athletic Bilbao. Real Sociedad vedie La Ligu a ukazuje, ako sa mení regionálna identita

Hráči Realu Sociedad oslavujú gól do siete PSV Eindhoven v zápase Európskej ligy. Foto - TASR
Hráči Realu Sociedad oslavujú gól do siete PSV Eindhoven v zápase Európskej ligy. Foto – TASR

Vráti sa Real Sociedad na vrchol? Klub zo San Sebastiánu po dvanástich kolách prekvapujúco vedie tabuľku španielskej La Ligy a využíva problémy Realu Madrid a Barcelony.

Úspech Realu Sociedad hovorí veľa o tom, čo dnes vlastne futbalový klub znamená.

Cez Vianoce 2018 sa trénerom Realu Sociedad stal Imanol Alguacil, ktorý mu odmalička fandil a aj zaň v 90. rokoch hrával. Alguacil nastupoval už po konci slávnej éry s dvoma titulmi po sebe (1981 a 1982). Presne však pozná klubovú DNA a mentalitu, ktorá sa v San Sebastiáne od hráčov vyžaduje. „Uvedomujem si, prečo som tu. V prvom rade pre to, ako pracujem, a v druhom rade pre to, čo sme spravili s hráčmi z B-tímu,“ povedal.

B-tím hrá v druhej lige a Real Sociedad je jediným klubom v Španielsku, ktorý má svoje tímy v dvoch najvyšších súťažiach.

V prvej polovici 80. rokov baskické kluby v španielskom futbale dominovali. Okrem Sociedadu získalo dva tituly i Bilbao (1983 a 1984), ktoré vyhralo aj Copa del Rey.

V období, keď západoeurópske kluby začínali nakupovať hráčov z cudziny, v Španielsku vládli dva kluby, ktoré sa spoliehali iba na Baskov. Bilbao a Sociedad neboli iba víťaznými futbalovými klubmi, ale zároveň symbolom unikátnej regionálnej identity.

Keď Alguacil pred rokom priviedol Real Sociedad k víťazstvu v Copa del Rey, pre tím to bola prvá trofej po 34 rokoch. Na tlačovej konferencii sa z toho veľmi radoval:

Real Sociedad tradične uplatňoval klubovú politiku, podľa ktorej hral iba s baskickými hráčmi, podobne ako Athletic Bilbao. Na konci 80. rokov si však uvedomil, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie