Denník N

Fakty o otužovaní: Ako dlho byť vo vode, kedy sa jej radšej vyhýbať a prečo sú rukavice riziko

Do ľadovej vody nevlezte, ak ste fyzicky alebo psychicky vyčerpaný. Foto N – Peter Kováč
Do ľadovej vody nevlezte, ak ste fyzicky alebo psychicky vyčerpaný. Foto N – Peter Kováč

Dvanásty diel podcastu Športová veda, ktorý moderujú Pavel Bielik a športový vedec Matej Vajda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Otužovanie nevyzerá tak, že prídete k vode a skočíte rovno do nej,“ hovorí Andrea Ostrihoňová, celoročná plavkyňa a bývalá predsedníčka občianskeho združenia Ľadové medvede Bratislava.

Rovnakou chybou je prísť v župane až k brehu, zhodiť ho a rýchlo vliezť. Telo musí najskôr trochu vychladnúť a zvyknúť si na chlad.

Teória otužilcov tiež hovorí, že ak by ste sa po vylezení z vody okamžite obliekli a zohriali, zimu v sebe „zavriete“ a to nie je prirodzené. „Dôležité je najskôr sa trochu rozhýbať, kráčať a dostať krv späť do končatín, lebo chlad ju hromadil predovšetkým v jadre tela, aby ochránila dôležité orgány,“ vysvetľuje.

Andrea Ostrihoňová v rozhovore radí začiatočníkom, kedy treba začať, prečo nenosí pri kúpaní rukavice a či je sprcha dobrá alternatíva.

V článku sa tiež dozviete:

  • prečo sa neotužovať osamote;
  • či sa v ľadovej vode kúpu aj deti;
  • ako často sa otužovať;
  • kedy sa ľadovej vode vyhýbať.

Ako ste sa dostali k ľadovým medveďom?

Moje odhodlávanie trvalo asi dva roky, lebo začiatok so správnou teplotou vody som vždy premeškala. Napokon rozhodla stávka v roku 2016 s mojím zaťom o to, že si spolu v decembri zaplávame v najväčšom švédskom jazere Vänern.

A tak som prišla v septembri na Zlaté piesky a spýtala sa otužilcov, či sa k nim môžem pripojiť. Voda je vtedy ešte príjemná, postupne s ňou chladnete, zisťujete, koľko času v nej dokážete stráviť a čo máte očakávať, keď vyleziete.

Boli začiatky jednoduché?

Začala som plávať spolu s členmi klubu Ľadové Medvede Bratislava. Vždy mi niekto pomohol a ukázal, čo mám robiť. Medzi členmi sa poznatky rýchlo šíria ústnym podaním, snažíme sa vzájomne si pomáhať.

Veľa informácií a rád k otužovaniu uverejnil na našom webe dnes už nebohý zakladajúci člen združenia a doktor Jozef Makai. Jeho zásady sa opierajú aj o skutočnú medicínu a seriózne poznatky, ale najlepšie sa odovzdávajú pri vode medzi priateľmi a skúsenými plavcami.

Čo by ste odporučili začiatočníkom?

Najlepším riešením je neprestať v lete vonku plávať a pokračovať až do zimy. Vaše telo si bude postupne zvykať na čoraz náročnejšie podmienky. Nebude to pre vás taký šok, ako keď prvý raz vstúpite do ľadovej vody v decembri. Nastavte si pravidelný režim. Ja takisto plávam dvakrát do týždňa a s dostatočným časovým odstupom.

Kvôli regenerácii organizmu?

Nie je dôležité len to, ako sa cítite vo vode, pretože organizmu dáte v ľadovej vode poriadne „do nosa“. Chlad je stresor, preto stačí plávať 2 – 3 razy týždenne. Verte mi, po aktívnom otužovaní sa budete cítiť veľmi unavene, a preto si musí vaše telo na druhý deň dobre oddýchnuť. Ide o jeden z princípov postupného budovania otužileckých schopností a správnej regenerácie.

Poznám ľudí, čo otužovali každý deň v decembri. Cítili sa dobre, no

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Rozhovory

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie