Denník N

Natočila dokument o ženách vychovaných detskými domovmi: Majú 23 rokov a obrovské dlhy, lebo ich nikto nenaučil hospodáriť

Hlavné hrdinky dokumentu Opouštět Počátky, zľava Denisa, Kristýna a Paulína. Foto - archív L. Kallistovej Jablonskej
Hlavné hrdinky dokumentu Opouštět Počátky, zľava Denisa, Kristýna a Paulína. Foto – archív L. Kallistovej Jablonskej

Česká dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská natočila časozberný dokument Opouštět Počátky, ktorý mal premiéru na nedávnom Medzinárodnom festivale dokumentárneho filmu v Jihlave. Sleduje v ňom takmer desať rokov života štvorice mladých žien, ktoré vyrastali v ústavnej starostlivosti.

Adela, Denisa, Kristýna a Paulína strávili časť detstva v detských domovoch a neskôr vo výchovnom ústave v obci Počátky. Po dosiahnutí plnoletosti sa museli postaviť na vlastné nohy. „V ústave žili izolovane od vonkajšieho sveta. Nepoznali základné mechanizmy, napríklad, že si treba odložiť peniaze na nájom či elektrinu,“ približuje Linda Kallistová Jablonská, ktorej dokument poukazuje na nedostatky inštitucionálnej starostlivosti v Česku.

Opouštět Počátky je pokračovaním jej dokumentu Počátky, ktorý mal premiéru v roku 2014. Situácie, do ktorých sa hrdinky dostávajú, podľa režisérky ukazujú, akým spôsobom človeka poznačí chýbajúce rodinné zázemie. „Som presvedčená, že dievčatá veľmi poznamenalo rané detstvo. U Kristýny je to prvý rok života v dojčenskom ústave, aj keď ona si to nepripúšťa. Dvojičky Denisu a Paulínu odobrali rodičom v dvoch rokoch. Najkritickejší vek strávili v ústavných zariadeniach,“ opisuje Kallistová Jablonská.

Po uvedení dokumentu Počátky ste v roku 2014 povedali, že osudy hrdiniek ďalej sledovať neplánujete. Nakoniec ste sa však predsa len pustili do časozberného dokumentu. Prečo ste zmenili svoje rozhodnutie?

V istom momente som mala dojem, že sa tam toho veľa nedeje – len sa tak pretĺkali životom, raz mali prácu, raz nie. Došlo mi však, že ten film začne naberať úplne iné obrátky, keď sa dievčatá stanú matkami. Tým sa pre mňa otvorila dôležitá téma určitého zacyklenia, ktoré sa často opakuje práve u detí z ústavnej výchovy. Aj ich deti nezriedka končia v nejakom ústave.

Keď do príbehu vstúpili deti, film dostal úplne iný rozmer. Dievčatá už neboli zodpovedné len za seba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Rodičovstvo

Rozhovory

Životy žien

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie