Denník N

Cesta k záchrane štátu sa začína v Lidli

V piešťanskom Lidli sa odohral fyzický konflikt medzi policajtmi a skupinou, ktorá vyvoláva hádky s predavačkami pre rúška.
V piešťanskom Lidli sa odohral fyzický konflikt medzi policajtmi a skupinou, ktorá vyvoláva hádky s predavačkami pre rúška.

Sú chvíle, keď sa spoločnosť musí zastať policajtov. Neprekvapí, že v takých okamihoch robia pravý opak tí, čo ich roky iba zneužívali.

Kedykoľvek policajti použijú násilie, je to veľmi škaredý pohľad. Ide o natoľko závažný zásah štátu do životov ľudí, že k nemu smie dôjsť len v krajnej situácii. Lenže políciu máme aj na to, aby násilie použila, keď je na to dôvod. Preto nie je namieste kritizovať ju zakaždým, keď sa to stane.

Všetko z toho treba zvážiť aj pri posúdení zásahu policajnej hliadky proti antirúškarom v piešťanskom Lidli. Zo zverejnených videí je zrejmé, že to bolelo a že to bolo nepríjemné. Zostáva len určiť, či to bolo aj opodstatnené a primerané.

Pre tých, ktorí videá nevideli – radikálni odporcovia protipandemických opatrení začali chodiť do obchodov bez ochrany dýchacích ciest, blokujú pokladnice a vyvolávajú konflikty. Predajcovia začali byť bezradní, Lidl už dokonca pre svojich zamestnancov musel zabezpečiť pomoc psychológa. Preto sa polícia celkom správne rozhodla zasahovať. To však nevyhnutne znamená, že ak odhodlaný a sfanatizovaný dav narazí na prekážku, dôjde ku konfliktu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie