Denník N

Afganistan je dnes najhoršou krajinou pre ženy. Domácim násilím trpí v niektorých provinciách až 90 percent z nich

Afganské ženy a deti v uliciach Kábulu. Foto - TASR/AP
Afganské ženy a deti v uliciach Kábulu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Hoci ženám sa v posledných rokoch žije na svete lepšie, pandémia zlepšovanie ich postavenia a celkovej životnej situácie výrazne spomalila, upozorňuje Jeni Klugman, riaditeľka Inštitútu pre ženy, mier a bezpečnosť na Georgetownskej univerzite vo Washingtone.

Inštitút každoročne mapuje situáciu v oblasti bezpečnosti a práv žien v 170 krajinách sveta. Ako ukazuje jeho posledná správa Women Peace and Security Index 2020 – 2021, v niektorých krajinách sa životné podmienky dievčat a žien rapídne zhoršili. Jednou z nich je Afganistan, ktorý sa ocitol na poslednom mieste rebríčka. Na jeho čele je Nórsko. Slovensko sa umiestnilo na 39. mieste.

V každoročnej správe vášho inštitútu konštatujete, že od roku 2017, keď vyšla po prvý raz, sa situácia žien vo svete vo všeobecnosti zlepšila. Sme teda svedkami pozitívneho vývoja?

Vo všeobecnosti áno, má to však svoje „ale“. Na úvod by som asi mala vysvetliť, že sa zameriavame na tri oblasti – začlenenie žien do spoločnosti, ich práva a postavenie a bezpečnosť.

Pozeráme sa napríklad na to, či sa dievčatá a ženy môžu v danej krajine vzdelávať, a ak áno, ako dlho v priemere trvá ich školská dochádzka. Zaujíma nás, či ženy môžu vykonávať platenú prácu, či sú zákonmi danej krajiny chránené alebo, naopak, diskriminované. Sledujeme, aké bezpečné je pre dievčatá a ženy ich domáce prostredie, do akej miery čelia partnerskému násiliu alebo násiliu v komunitách všeobecne.

Národné indikátory sú k dispozícii pre mnoho krajín. Keďže globálnu situáciu sledujeme od roku 2017, môžeme konštatovať, že v postavení žien vo svete nastal v posledných rokoch naozaj pokrok. Situácia sa v priemere zlepšila, od roku 2017 o deväť percentuálnych bodov. Bohužiaľ, musím zdôrazniť aj to, že druhým veľmi dôležitým trendom, ktorý sme zaznamenali v tohtoročnej správe, je dramaticky sa rozširujúca priepasť medzi krajinami na vrchole rebríčka, kde na prvom mieste stojí Nórsko, a na konci rebríčka, kde na 170. mieste vidíme Afganistan. Táto priepasť za uplynulé štyri roky vzrástla o viac ako 40 percent. Zlá situácia žien v týchto krajinách zrkadlí celosvetový trend zväčšujúcej sa nerovnosti distribúcie bohatstva a príjmov.

Týchto 40 percent nie je len číslo v štatistike. V realite je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie