Denník N

Aká reálna je možnosť polexitu?

Odporcovia vlády v Poľsku na protesty často nosia vlajky EÚ, ako napríklad v roku 2018. Foto – TASR/AP
Odporcovia vlády v Poľsku na protesty často nosia vlajky EÚ, ako napríklad v roku 2018. Foto – TASR/AP

Rozhodnutím ústavného tribunálu sa poľská vláda zahnala do kúta a pripravila sa o peniaze, ktoré potrebuje na zvýšenie svojich šancí vo voľbách v roku 2023.

Autor je poľský politológ

Po rozpade ZSSR bolo najväčším snom Poľska vstúpiť do Európskej únie a NATO. Poliaci zjazvení nacizmom a potom komunizmom túžili po novom začiatku.

Po osemnástich rokoch

Členstvo v EÚ sa považovalo za také dôležité, že poľskí liberáli sa zdržali otvárania otázok týkajúcich sa poľskej histórie alebo cirkvi. Zapojil sa dokonca aj Ján Pavol II., ktorý hlásal heslo „od Lublinskej únie k Európskej únii“. A v roku 2003 napokon viac ako tri štvrtiny Poliakov hlasovali za členstvo v Únii.

O osemnásť rokov neskôr dosahuje poľská podpora členstva v EÚ takmer 90 percent. Únia tak požíva demokratickú podporu, ktorá je silnejšia ako ktorýkoľvek iný mandát, aký od roku 1989 dosiahla akákoľvek poľská vláda. Stalo sa tak predovšetkým vďaka dvom faktorom: národnej bezpečnosti a ekonomike. EÚ je všeobecne považovaná za garanciu poľskej nezávislosti, ktorá bola po stáročia ohrozovaná ruskými imperialistickými ambíciami. Keď sa Poliaci pozrú na Ukrajinu sužovanú Ruskom, vidia svoj vlastný osud, keby nebolo EÚ a NATO.

Podobne sa Poliaci vo veľkej miere spoliehajú na hospodársky rozvoj EÚ. V roku 1989 mala Ukrajina vyšší HDP na obyvateľa ako Poľsko. Dnes predstavuje ukrajinský HDP na obyvateľa (na základe parity kúpnej sily) 13 060 amerických dolárov, zatiaľ čo poľský je 34 265 dolárov. Ak by šlo Poľsko ukrajinskou cestou, jeho ekonomika by v súčasnosti dosahovala takú úroveň ako v roku 2001.

Prídu peniaze?

Mirosław Gronicki a Ludwik Kotecki z Európskeho finančného kongresu (a predtým z poľského ministerstva financií) vypočítali, že od vstupu do EÚ v máji 2004 do júla 2021 Poľsko dostalo z kohéznych fondov viac ako 206,8 miliardy eur (240 miliárd dolárov). To je viac ako dvojnásobok celého rozpočtu krajiny na rok 2021. A keďže vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) vyrokovala pre Poľsko ďalších 160 miliárd eur, ktoré majú do krajiny pritiecť počas nasledujúcich siedmich rokov, Poľsko pravdepodobne zostane najväčším príjemcom fondov EÚ v rámci celého bloku.

Vláda už sebe vlastným spôsobom oblepila krajinu bilbordmi, ktoré hlásajú príchod astronomickej sumy 770 miliárd zlotých z nových fondov, ale už neuvádza, že ide o peniaze pochádzajúce z EÚ. Napriek tomu, že bilbordy sú už zaplatené, európske fondy ešte zabezpečené nie sú, pretože Európska komisia medzitým pozastavila schvaľovanie poľského národného plánu obnovy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie