Denník N

Je ekologizácia Kremľa skutočná?

Kremeľ. Foto – Fotolia
Kremeľ. Foto – Fotolia

Dôvodom Putinovho úsilia o dekarbonizáciu je aj to, že predstavuje príležitosť, ako zmierniť medzinárodnú izoláciu.

Autor je ruský politológ

V sovietskom vtipe zo 70. rokov politbyro vzkriesi Stalina a pýta sa ho, čo by malo urobiť, aby bojovalo proti hospodárskej stagnácii a rozšírenej dezilúzii z komunistických ideálov. Stalin navrhuje dvojdielny program: po prvé, postrieľať všetkých komunistov; a po druhé, natrieť Kremeľ nazeleno. „Prečo nazeleno?“ pýtajú sa šokovaní členovia politbyra. Usmiaty Stalin odpovie: „Bol som si istý, že k prvej časti nebudú žiadne otázky.“

Rýchla zmena

Vzhľadom na silnejúce štátne sankcie a represie a používanie mučenia sa v dnešnom Rusku tento vtip už nezdá taký pritiahnutý za vlasy či zastaraný. V prieskume z marca 2021 až 52 percent respondentov – zďaleka najvyšší podiel v postsovietskej histórii Ruska – uviedlo, že sa obávajú návratu k tyranii. Čo je však ešte pozoruhodnejšie, ruská vláda teraz plní druhý Stalinov návrh a natiera Kremeľ nazeleno.

Samozrejme, že pevnosť z 15. storočia v centre Moskvy je stále natretá červenou farbou. Ale jej páni zrazu začali hovoriť jazykom dekarbonizácie. Dňa 13. októbra prezident Vladimir Putin na Ruskom energetickom týždni oznámil, že cieľom Ruska je stať sa uhlíkovo neutrálnym do roku 2060, teda desať rokov po Spojených štátoch a Európskej únii, ale v rovnakom čase ako Čína.

Ide o obrovskú zmenu, pretože Rusko sa tradične vyhýba tomu, aby si stanovilo ambiciózne klimatické ciele. Pravda, Rusko v rámci parížskej klimatickej dohody z roku 2015 sľúbilo, že do roku 2030 obmedzí svoje emisie skleníkových plynov na 70 – 75 percent úrovne z roku 1990. Ale vzhľadom na to, že jeho emisie boli v roku 2015 len polovičné oproti úrovni z roku 1990, tento prísľub v skutočnosti umožňoval Rusku emisie zvýšiť.

Ešte v júli 2019 Putin slávne obhajoval fosílne palivá tvrdením, že veterná energia spôsobuje škody na životnom prostredí, konkrétne poškodzuje vtáky a červy. (Išlo však o posun oproti prejavu z roku 2010, v ktorom povedal, že veterná energia škodí nielen vtákom a červom, ale aj krtkom.) Ešte v decembri 2019 Putin povedal, že „nikto v skutočnosti nepozná príčiny klimatických zmien“.

Okrem toho v júni 2020 Rusko prijalo 15-ročnú energetickú stratégiu, ktorá predpokladala, že do roku 2035 sa nezmení výroba ropy a narastie výroba uhlia a plynu. V dokumente sa takmer nespomínali ani slnečná, ani veterná energia a nestanovili sa pre ne žiadne kvantitatívne ciele. A vláda ani neplánovala zaviesť systém obchodovania s emisiami.

Podľa Únie

Čo sa teda od minulého roka zmenilo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie