Denník N

Tanec je intímny akt, ale biskup mi účasť v StarDance schválil, vraví česká farárka Kopecká

Farárka Martina Viktorie Kopecká. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Farárka Martina Viktorie Kopecká. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Farárka Cirkvi československej husitskej Martina Viktorie Kopecká sa chtiac-nechtiac stala súčasťou bulvárneho sveta. Nad svojou účasťou v českej televíznej šou StarDance dlho nepremýšľala a s ponukou súhlasila.

Napriek tomu ale celú vec považuje za citlivú. „Tanec je v istom zmysle rituálom na párenie. V tomto ohľade mám fakt o čom premýšľať,“ hovorí v rozhovore, ktorý vznikol v lete ešte pred jej účasťou v súťaži.

Pred dvoma rokmi ste povedali, že nie každý považuje prácu farárky za potrebnú. Máte pocit, že sa to počas pandémie zmenilo?

Áno. Myslím, že si cirkev bola najbezmocnejšia, keď boli vlani na jar zatvorené kostoly. Tiež som nebola pripravená na situáciu, že budem musieť vytlačiť ceduľu: „Máme zatvorené, modlíme sa za vás a príďte, keď to bude lepšie.“ Pre mňa to bolo ťažké, pretože som si vravela, že práve teraz mám byť v službe, no nemôžem.

Cirkev na túto situáciu celkom dobre zareagovala tým, že sa presunula do online sveta. Lenže je to iba instantné riešenie. Večera Pána, ktorú ľudia vidia cez displej svojho počítača, ich, naopak, vedie k frustrácii, že farár sviatosť môže mať kedykoľvek, ale oni, čo teraz trpia bezmocnosťou, ju majú nekonečne ďaleko. Myslím, že v tomto cirkev ani nemohla urobiť nič iné než to, že s človekom bola. Otázkou ale je, či to bolo dosť.

Aké reakcie ste teda mali od veriacich? Počas pandémie som hovorila s katolíkmi, evanjelikmi… Tí chodili po domácnostiach a ľuďom pomáhali, a povzbudzovali ich osobne.

Ozvali sa mi ľudia, ktorí predtým boli v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie