Denník N

Putin si všimol klimatickú zmenu. Rusko sa otepľuje rýchlejšie než zvyšok planéty a chce to využiť

Putin trávil poslednú dovolenku na Sibíri, ktorá je globálnym otepľovaním mimoriadne ohrozená. Foto – kremlin.ru
Putin trávil poslednú dovolenku na Sibíri, ktorá je globálnym otepľovaním mimoriadne ohrozená. Foto – kremlin.ru

Štvrtý najväčší producent skleníkových plynov na svete sa v posledných týždňoch oficiálne mení na zeleného aktivistu. Rusko sľúbilo uhlíkovú neutralitu do roku 2060. Roztápa sa mu permafrost a horia mu lesy. K tomu sa bojí, že ľudstvo sa bez jeho ropy a plynu zaobíde skôr, než na to bude ruská ekonomika pripravená. Čo všetko je za náhlym obratom Putinovho Kremľa?

Zima je pre Rusko ako továrenská značka. Aj v medzinárodne známej rozprávke Mrázik hrajú chlad, sneh a fujavica hlavnú úlohu.

Aj najchladnejší bod na planéte sa nachádza v Rusku. Je to práve ruská dedina Ojmjakon, ktorá „zvíťazila v súťaži“ o najchladnejšie trvalo obývané miesto na Zemi. Nameraný tam bol rekordný mráz -71,2 stupňa Celzia a bežne tam býva -50. Napriek tomu aj tam 500 ľudí každý deň chodí do školy, do práce alebo napríklad na lov.

Ojmjakon znamená v jazyku miestnych Evenkov „nezamŕzajúca voda“ alebo tiež „miesto, kde prezimujú ryby“. Pretože aj napriek silným mrazom a celoročne drsnej klíme na rovnomennej rieke nájdete zátoky, kde sa ľad skoro nikdy neobjaví. Vedci predpovedajú, že takých lokalít v doposiaľ večne zmrznutých oblastiach bude čoraz viac. Rusko prichádza o svoju továrenskú značku. Ľad, mráz a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Klimatická kríza

Vladimir Putin

Životné prostredie

Svet

Teraz najčítanejšie