Denník N

Extrémisti v Poľsku rastú. Ak to vydrží, môžu podržať PiS, aj keď prehrá voľby

Janusz Korwin-Mikke ako europoslanec napríklad povedal, že ženy musia zarábať menej, lebo sú menej inteligentné. Foto - TASR/AP
Janusz Korwin-Mikke ako europoslanec napríklad povedal, že ženy musia zarábať menej, lebo sú menej inteligentné. Foto – TASR/AP

Hnutie Konfederácia má v prieskumoch okolo 7 až 9 percent. Jedným z jeho lídrov je kontroverzný Janusz Korwin-Mikke, ktorý je stálicou poľskej politiky.

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) môže najbližšie parlamentné voľby v Poľsku prehrať, no demokratická opozícia aj tak nebude schopná zostaviť proeurópsku vládu. Takýto scenár je celkom možný.

Dôvodom je, že podporu na úrovni 7 až 9 percent má aktuálne extrémne pravicová parlamentná strana Konfederácia, ktorá sa síce od PiS dištancuje, ale je ešte radikálnejšia a protieurópska. Konfederácia je poľský ekvivalent Kotlebovcov, niekedy ich označujú ako neofašistov, aj keď v menšej miere ako ĽSNS.

Hoci strany demokratickej opozície niekedy vstupujú do taktických spojenectiev s Konfederáciou, je ťažké si predstaviť, že by s ňou vytvorili spoločnú vládu. Do úvahy by prichádzala len technická vláda vytvorená dočasne na skrátenie volebného obdobia súčasného parlamentu, ale ani to nie je v súčasnosti veľmi reálne.

Ak Konfederácia dosiahne dobrý výsledok blízko 10 percentám, je možné, že v rokoch 2023 – 2028 vznikne koalícia PiS-Konfederácia, ktorá bude mať ešte viac protieurópsky charakter ako súčasné vládnutie Jarosława Kaczyńského.

Odkiaľ sa vzalo toľko podpory poľskej extrémnej pravice a akou cestou prešlo toto prostredie, aby sa zjednotilo a opäť vstúpilo do parlamentu s celkom dobrým výsledkom?

Napravo od klasickej pravice

Konfederácia vstúpila do poľského parlamentu v roku 2019 a bol to jasný triumf krajnej pravice, ktorá sa prvýkrát od roku 2007 vrátila do hlavného prúdu.

Celkovo možno odhadnúť podporu pre toto prostredie na úrovni 8 až 15 percent, čo je oveľa viac, ako je prah pre vstup do parlamentu (5 percent). Na východe a juhu Poľska je ich podpora oveľa väčšia ako na západe a severe.

Krajnú pravicu podporujú skôr Poliaci žijúci v malých mestách v oblastiach, ktoré pred rokom 1918 patrili Rusku a Rakúsko-Uhorsku.

Politická moc a prítomnosť či neprítomnosť poľskej extrémnej pravice v Sejme a Európskom parlamente však nezávisia ani tak od kolísania podpory tohto typu politických hnutí, ale skôr od toho, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie