Denník N

Primár Maďarič: Na operácie chlopní či bajpasy sa čaká o pol roka dlhšie ako pred covidom

Foto - NÚSCH
Foto – NÚSCH

Časť ventilovaných lôžok bola v druhej vlne obsadená covidovými pacientmi, a keďže je ventilácia pri takejto operácii nevyhnutná, čakacia lehota narástla, vysvetľuje primár oddelenia kardiológie a angiológie NÚSCH.

Pandémia neovplyvnila len pacientov, ktorí sa nakazili covidom, ale aj tisícky pacientov, ktorí musia dlhšie čakať na plánované operácie. Týka sa to aj operácií srdca. Námestník generálneho riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a primár oddelenia kardiológie a angiológie Juraj Maďarič v rozhovore hovorí, ako druhá vlna predĺžila čakacie lehoty, ale aj:

  • či sa im podarilo dobehnúť odsunuté operácie,
  • koľko ľudí aktuálne čaká na operácie či
  • prečo testujú aj očkovaných a aké mali na to reakcie.

Nemocnice sa začínajú plniť covidovými pacientmi. Špecializované ústavy majú byť v tretej vlne chránené a mali by začať prijímať covidových pacientov až medzi poslednými. Už máte aj covidových pacientov?

Zatiaľ skôr výnimočne. Je to veľký rozdiel oproti druhej vlne. Aspoň zatiaľ. Máme pozitívnych jednotlivcov s našimi kardiologickými a cievnymi ochoreniami, ktorí si vyžadujú starostlivosť nášho ústavu. Keď sú covid pozitívni, neznamená to, že nemajú dostať starostlivosť.

Ako špecializovaný ústav zatiaľ neslúžime pre covidových pacientov, ktorí našu diagnózu nemajú. V druhej vlne sa to pritom dialo. Bratislava bola tak ťažko postihnutá, že sme museli hospitalizovať aj covidových pacientov bez kardiovaskulárnych diagnóz. Nebolo dosť ventilovaných či kyslíkových lôžok, tak sme poskytli aj naše kapacity, rovnako ako ostatné nemocnice.

Teraz je to iné?

V tretej vlne sú tieto veci rozfázované a zatiaľ sa v Bratislave nenachádzame v takej situácii, aby špecializovaný ústav musel poskytovať lôžka pre výlučne covidových pacientov. Vďaka tomu máme možnosť starať sa o našich pacientov. To bol práve problém v druhej vlne. Vtedy sme nemohli poskytovať starostlivosť pacientom so srdcovo-cievnymi ochoreniami v dostatočnej miere, ako sme mali, a niektorých sme museli odložiť.

Išlo o pacientov, ktorí nevyžadovali akútny zákrok, neboli v ohrození života, ale boli to pacienti s plánovaným výkonom a mohli sme si u nich dovoliť odklad. Začala nám preto narastať čakacia listina aj čakacia lehota. Týka sa to pacientov, ktorí by mali ísť na kardiochirurgické operačné výkony. Tu nám čakačka z druhej vlny narástla a napriek intenzívnej práci sme sa s ňou zatiaľ nevyrovnali.

Ktoré operácie sa odkladali?

Pacienti, ktorí čakajú na operáciu srdca, či už z indikácie náhrady

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie