Denník N

Politik Fideszu náhodou potvrdil, že Orbánova vláda kúpila špionážny softvér Pegasus

Premiér Viktor Orbán s vládnym poslancom Lajosom Kósom v maďarskom parlamente. Foto - TASR/AP
Premiér Viktor Orbán s vládnym poslancom Lajosom Kósom v maďarskom parlamente. Foto – TASR/AP

Podpredseda Fideszu sa preriekol po zasadnutí parlamentného výboru a prezradil citlivé informácie, ktoré vláda doteraz dôsledne tajila. Podľa opozície ho používa dodnes.

Maďarská vláda sa o používaní špionážneho softvéru Pegasus vyjadrovala po vypuknutí medzinárodného škandálu o odpočúvaniach veľmi opatrne.

Členovia vlády buď odmietali, že by mali niečo spoločné s nákupom softvéru, alebo reagovali len všeobecnými frázami o tom, že sa postupovalo v súlade so zákonmi a žiadne ilegálne odpočúvanie neprebiehalo.

Medzinárodný tím investigatívnych novinárov odhalil kauzu Pegasus 18. júla.

Výrobcom softvéru je izraelská firma NSO a jeho zaujímavosťou je, že umožňuje získať nielen prístup ku všetkým dátam v mobile, ale dokáže aj zapnúť mikrofón a kameru z diaľky.

Pegasus bol určený na sledovanie zločincov a teroristov. Niektoré vlády ho však používali aj na odpočúvanie opozičných politikov, podnikateľov, právnikov i novinárov. Boli medzi nimi aj viacerí maďarskí investigatívni novinári, ktorí písali kriticky o vláde Viktora Orbána.

Orbánovci však konzistentne odmietali nielen to, že by softvér zneužívali na politické ciele, ale nepriznali sa ani k tomu, že ho vláda kúpila.

Poslanec sa preriekol

Po zasadnutí parlamentného brannobezpečnostného výboru 4. novembra, na ktorom opoziční poslanci kládli otázky aj o používaní špionážneho softvéru, však došlo k prelomu. Poslanec a podpredseda vládneho Fideszu Lajos Kósa dostal otázku od televízie RTL Klub o tom, či objednávateľom softvéru Pegasus bolo ministerstvo vnútra. „Áno. Pegasus je softvér, jednoduchý softvér. Veľa takých funguje, ktoré používajú pri svojej národnobezpečnostnej činnosti na to oprávnené orgány. Nevidím v tom nič problematické.“

Kósa tieto informácie prezradil napriek tomu, že zasadnutie výboru bolo neverejné a odpovede na otázky opozičných poslancov utajili do roku 2050. Preriekol sa alebo to povedal verejnosti zámerne?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie