Denník N

Rozbehnutý súper sa od neho odrazil ako od steny. Ako sa Hossa naučil brániť a vyhrávať

Foto - TASR/AP, grafika - N/Peter Kováč
Foto – TASR/AP, grafika – N/Peter Kováč

Marián Hossa v NHL nikdy nezískal žiadnu individuálnu trofej. V roku 1999 skončil druhý za Chrisom Drurym v hlasovaní o Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika. V sezóne 2002/2003 za Ottawu strelil 45 gólov, čo by mu o rok neskôr stačilo na Trofej Maurica Richarda pre najlepšieho strelca, no vtedy sa našli traja hokejisti, ktorí dali ešte viac gólov – trofej získal s päťdesiatimi Čech Milan Hejduk.

Hossovo meno sa v druhej polovici jeho kariéry viackrát spomínalo v súvislosti so Selkeho trofejou pre najlepšie brániaceho útočníka, na ktorú ho však nikdy nenominovali. Prednosť vždy dostávali strední útočníci a Hossa bol krídelníkom. Posledným krídelníkom, ktorý túto trofej získal, bol v roku 2003 Fín Jere Lehtinen.

Defenzívne kvality slovenského útočníka síce takto nikdy neboli ocenené, no poznala ich celá NHL a Chicagu významne pomohli k trom Stanleyho pohárom. Hossa bol povestný výbornou hrou v oslabeniach a získavaním pukov.

„Mal výnimočné čítanie hry. Vedel predvídať, kam položíte hokejku, a puk získať tým, že vám ju zablokoval,“ hovorí pre Denník N Tomáš Kopecký, ktorý s Hossom hral za Detroit a Chicago. „V odoberaní pukov bol spolu s Pavlom Dacjukom absolútnou svetovou špičkou,“ dodáva Hossov bývalý reprezentačný spoluhráč Branko Radivojevič.

Marián Hossa pritom do NHL prišiel ako čisto ofenzívny hráč a v Ottawe či Atlante strieľal aj viac než 40 gólov. „Nemal som ani potuchy, ako hrať v defenzíve,“ povedal o začiatkoch v NHL podľa Chicago Tribune po tom, ako ho vlani zvolili do Siene slávy.

Ako sa hokejista, ktorý nevedel nič o bránení, stal v defenzíve takým platným? A čo musí hráč vedieť, ak chce získavať puky tak ako Hossa?

V oslabeniach bol lídrom ligy

V prípade Mariána Hossu zohrala v určitom bode kariéry dôležitú úlohu reflexia a spätný pohľad na jeho predchádzajúce sezóny.

„Keď som bol mladší, staral som sa len o útočenie. Jediné, čo som chcel, bolo strieľať góly. Mal som však veľa dobrých sezón, no nikdy som nič nevyhral. Uvedomil som si, že radšej chcem vyhrať než riešiť, či dám 40 alebo 30 gólov,“ opisoval pre Chicago Sun-Times.

Hossa vo viacerých rozhovoroch povedal, že mu veľmi pomohla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Marián Hossa

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie