Denník N

Veľké porovnanie štátov EÚ. Najmenej zaočkované krajiny majú najviac ľudí v nemocniciach

Na Slovensku a v Chorvátsku by sa vzhľadom na nízku zaočkovanosť dal očakávať vyšší počet ľudí v nemocniciach. Je riziko, že k tomu ešte dôjde.

Porovnávať štáty v čase epidémie covidu môže byť zradné. Každá krajina má špecifickú nielen zaočkovanosť, ale aj iné parametre, napríklad to, nakoľko je premorená, aké sú tu opatrenia, ako ich ľudia dodržiavajú, aká je jej geografia, vekové zloženie populácie či kvalita zdravotníctva.

Kto chce „dokázať“, že vakcíny nefungujú, vezme si Indiu či iný aktuálne málo zasiahnutý štát. V lete aj málo zaočkované Bulharsko vyzeralo dobre v porovnaní s Britániou.

Platí to však aj naopak. Dánsko malo v septembri málo prípadov a vláda tam už oznámila, že epidémia nie je nebezpečná. Mnohí to brali ako dôkaz, že ak sa skutočne dobre zaočkujeme, covid sa nás prestane týkať.

Počty prípadov však posledné dni aj v Dánsku išli výrazne nahor. V pondelok premiérka Mette Frederiksenová oznámila, že covid je znova vážnou hrozbou pre spoločnosť, zavádzajú sa povinné rúška či covid pasy.

Pri aktuálnom porovnaní treba mať na pamäti, že vírus sa „hýbe“. Tam, kde majú teraz málo prípadov, môžu mať o mesiac rekordné čísla. Dobre to vidieť na porovnaní počtu nových prípadov v USA v auguste a teraz. Je to takmer opak.

Nevieme, aký bude vývoj najbližšie mesiace v Európe. Zatiaľ to však vyzerá, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie