Denník N

Hovoria si templári či povstalecká vláda – kto sú nájazdníci z Lidla, ktorých využívajú Fico i Kotleba

Dvaja bývalí vojaci a Dagmar Tas patria k skupine, ktorá je odhodlaná vyvolávať konflikty v súvislosti s nosením rúšok.
Dvaja bývalí vojaci a Dagmar Tas patria k skupine, ktorá je odhodlaná vyvolávať konflikty v súvislosti s nosením rúšok.

Sú odhodlaní vyvolávať konflikty s predavačkami, úradníkmi či policajtmi o nosenie rúšok. Výrazne na nich vplývajú konšpiračné teórie. Robert Fico prezentuje ich akcie ako dôkaz, že Slovensko potrebuje predčasné voľby.

Je to približne dvadsať mužov a žien v strednom veku, pochádzajú z okolia Topoľčian a Partizánskeho. Majú silný odpor proti pandemickým opatreniam, vybavení sú mobilmi, kamerami a odhodlaním vyvolávať konflikty o nosenie rúšok. Zvlášť v situácii, keď sú v presile.

Ich najdôležitejšou „zbraňou“ je prístup na sociálne siete. Na Facebooku a YouTube zverejňujú videá svojich hádok s predavačkami, s policajtmi i so zamestnancami verejných inštitúcií. Cez sociálne siete sa zároveň snažia mobilizovať davy podobne zmýšľajúcich.

Prinášame podrobnosti o ľuďoch, ktorí dosiahli, že blokovanie prevádzok reťazca Lidl sa stalo v posledných dňoch celospoločenskou záležitosťou.

Časť skupiny, ktorá sa pokúsila blokovať obchody Lidl v Partizánskom i Piešťanoch. Foto – FB Jozef Dobrotka

Naď: Robia to pre peniaze

Aj keď tvrdia, že nemajú nič spoločné s politickým stranami, svojimi akciami nahrávajú napríklad Marianovi Kotlebovi, ktorý chodí v „ich stopách“. Politici ĽSNS robia protesty v miestach, kde sa antirúškarom predtým podarilo vyvolať konflikt s políciou.

V kampani proti vláde ich využíva aj Robert Fico. Ich potýčky s policajtmi či s personálom Lidla prezentuje verejnosti ako dôkaz, že Slovensko potrebuje čo najskôr predčasné voľby, inak sa prepadne do občianskych nepokojov.

„Ak chcete dnes ignorovať incidenty medzi ľuďmi a policajtmi, buďte pripravení na to, že jar bude na Slovensku brutálna,“ hovoril Fico po tom, ako polícia v Piešťanoch proti nim použila aj kopance a údery päsťou.

Niektorí politici vládnej koalície, naopak, špekulujú o tom, že môžu byť organizovaní práve opozi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie