Denník N

Koalíciu čaká skúška, či dokáže vládnuť bez Borisa Kollára, úplne jednotné nie je OĽaNO ani SaS

Boris Kollár ukazuje, ako ľudia poženú súčasnú vládu palicami. Foto - Facebook Borisa Kollára
Boris Kollár ukazuje, ako ľudia poženú súčasnú vládu palicami. Foto – Facebook Borisa Kollára

Čo ak niekto z poslancov dostane teplotu? Pri osude dôležitých reforiem o národných parkoch, nemocniciach aj súdnej mape sa bude rátať každý poslanecký hlas, pomer síl je veľmi vyrovnaný.

V utorok dopoludnia koalícia v parlamente absolvuje prvú veľkú skúšku. Presvedčí sa o tom, či dokáže presadiť dôležitú novelu zákona aj bez hlasov celého klubu Sme rodina.

Pri hlasovaní o novele zákona o národných parkoch si zároveň vyskúša, ako by sa dalo vládnuť bez 17 poslancov hnutia Borisa Kollára. Sme rodina dáva už niekoľko týždňov najavo, že nik z ich poslancov nebude hlasovať za prechod časti pozemkov v národných parkoch z ministerstva pôdohospodárstva pod správu ministerstva životného prostredia.

Koalíciu čaká v nadchádzajúcich dňoch niekoľko veľmi dôležitých hlasovaní – v najbližších dňoch by mal parlament rozhodovať aj o reforme nemocníc a na budúcej schôdzi aj o takzvanej súdnej mape, ktorá by mohla priniesť rušenie niektorých súdov.

Ide o reformné zákony, na ktoré Slovensko môže využiť európske peniaze z plánu obnovy. Aj tu sa vládne Sme rodina správa ako opozičná strana a dáva najavo, že systémové zmeny v zdravotníctve a v justícii nepodporí. Rovnaký je aj postoj opozičných strán – Smeru, Hlasu a Kotlebovej ĽSNS.

Mičovský a Halgašová to vidia inak

Koalícia má momentálne bez hlasov Sme rodina

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Reforma nemocníc

Reforma súdnictva

SaS

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie