Denník N

Ako liečime covid? Veľký prehľad sľubných a používaných liekov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pri jednotlivých liekoch je kľúčové načasovanie. Lekárom by najviac pomohlo antivirotikum, ktoré by sa dalo užiť aj doma.

Aj na Slovensku sme už pri liečbe covidu v čase tretej vlny výrazne ďalej ako pred rokom. Niektoré lieky nasadzujú vo veľkých nemocniciach a zaberajú len v úvodnej fáze ochorenia, čiastočné úspechy aj naši lekári zaznamenali i pri liečivách na ťažšie stavy ochorenia.

Pozreli sme sa na to, aké lieky na covid-19 sa momentálne u nás používajú, ktoré majú blízko k schváleniu a ktoré sa skúmajú. Sú rozdelené podľa toho, v akom štádiu ochorenia majú pre pacienta zmysel, a pri každom je napísané, v ktorej fáze vývoja sa momentálne nachádzajú.

Z nasledujúceho zoznamu vyplýva, že vedci a zdravotníci vkladajú veľké nádeje do viacerých liekov, o ktorých ešte potrebujeme poznať detaily.

Na Slovensku momentálne denne pribúdajú tisícky ľudí s pozitívnym testom na covid-19 a v nemocniciach je k 8. novembru hospitalizovaných 2 108 pacientov s covidom.

„Priebeh ochorenia je viac-menej nevyspytateľný. Mnohí pacientom sa stav najprv zlepší, no potom sa náhle začne zhoršovať a veľa z nich nakoniec umiera. U pacientov, ktorí sú dlhšie hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti sú problémom aj rôzne bakteriálne infekcie, ktoré na covid nasadnú,“ vysvetľuje Peter Sabaka, lekár z Kliniky infektológie a geografickej medicíny v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

Monoklonálne protilátky: na začiatku, injekciou alebo infúziou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Lieky proti covidu

    Ako liečime covid: veľký prehľad používaných a sľubných liekov

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie