Denník N

Poslanec PS Valášek: Na nahrávkach z chaty vidím partiu ustráchaných ľudí

Bývalý veľvyslanec pri NATO, dnes poslanec strany Za ľudí a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti. Foto N - Vladimír Šimíček
Bývalý veľvyslanec pri NATO, dnes poslanec strany Za ľudí a predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na chate vidím partiu ustráchaných ľudí, ktorí sa tak trochu právom boja, že ich dobehne právo a spravodlivosť za to, čo urobili, hovorí v rozhovore jediný poslanec Progresívneho Slovenska a bývalý veľvyslanec pri NATO Tomáš Valášek.

V pondelok sa zúčastnil aj na rokovaní výboru pre obranu a bezpečnosť. „Máme v sebe už všetci takú zdravú skepsu, preto som aj šiel na ten výbor. No musím povedať, že ani opozícii sa nepodarilo nabúrať verziu vlády, že odpočúvanie bolo nelegitímne.“

V rozhovore sa dočítate:

  • čo ho v domácej politike zaskočilo
  • či to, čo sa dialo na chate, je politická činnosť
  • či podporí Baránikov návrh novely Trestného poriadku
  • či zmenilo Imreczeho svedectvo jeho pohľad na Pellegriniho
  • o podpore troch reforiem, ktoré odmieta Boris Kollár

Ešte ste neoľutovali odchod z diplomacie a vstup do politiky?

Nie, ani na sekundu a myslím to úprimne. Človek sa v živote dostane do fázy, že si povie, že už zmenil, čo sa dalo ako diplomat, úradník a ďalšie zmeny, aby sme brali európsku politiku konečne vážne, aby sme k bezpečnosti pristupovali, ako keby išlo o život a o smrť a nie o hrášok a fazuľky, viem urobiť už iba ako politik. Samozrejme, že som dúfal, že voľby dopadnú inak, že budem možno súčasťou exekutívy, budem mať mandát niečo zmeniť, dopadlo to tak, ako to dopadlo. Neľutujem.

Ste poslancom prvé volebné obdobie a prišli ste z kultivovanejšieho diplomatického prostredia, než je parlament. Čo vás v domácej politike najviac zaskočilo?

Je toho viac, ale nič nebolo až také neočakávané. Je pochopiteľné, že domáca politika bude hlavne domáca a že tej zahraničnej tam veľa nebude. Ale aj s týmito nízkymi očakávaniami som bol sklamaný a aj som. Nedávno prišiel na zahraničný výbor náš najvyššie postavený zahraničný diplomat pán Rusnák, šéf organizácie pre energetickú chartu. Hovorili sme o vážnych veciach, o tom, ako treba zmeniť pravidlá hry, aby Európska komisia viedla štáty k investíciám do zelených obnoviteľných technológií, a nikto sa nechytal, nulový záujem. Jediný som s ním viedol asi desať minút konverzáciu. Dúfam, že môžem prezradiť, že potom mi písal a ďakoval, že aspoň niekto prejavil záujem. Ryba smrdí od hlavy. Pokiaľ nebudú naši premiéri, ministri hovoriť o európskych veciach viac a budú k zahraničnej politike pristupovať ako k povinnej jazde, niečo, čomu sa venujem po piatej, šiestej, siedmej večer, alebo si len cestou do Bruselu prečítajú nejaký spis, tak to aj v parlamente bude vyzerať tak, ako to vyzerá. Teší ma, že prezidentka to robí inak, ale musí to byť aj premiér a ministri a nemôže to byť len na Ivanovi Korčokovi.

Video: Poslanec PS Valášek: Na chate vidím partiu ustráchaných ľudí

Okresný súd v Piešťanoch vzal do väzby jedného výtržníka z Lidla. Môže to mať preventívny účinok a prestanú okupácie potravín zo strany ľudí, ktorí nerešpektujú pandemické opatrenia? 

Otázka je ešte elementárnejšia – či si ako krajina môžeme dovoliť takéto do očí bijúce porušovanie práva. Bola to provokácia, testovanie, ako ďaleko sa dá ísť. Nemôžeme si dovoliť neurobiť nič. Ako inak chceme fungovať ako spoločnosť, pokiaľ tu neplatí základná vymožiteľnosť práva aj zo strany polície? Pravidlá sú jasné a je tu organizovaná skupina ľudí, ktorá sa ich snažila opakovane narušiť. Je dôležité, že polícia zakročila. Zranenia policajtov ma veľmi mrzia a ešte viac ma vytočilo následné zverejnenie súkromných informácií o nich. Takto to nemôže vyzerať a pevne verím, že vláda bude voči tejto šikane postupovať tak, ako treba. Jednoznačne stojíme za políciou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Maroš Žilinka

Progresívne Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie