Denník N

Vakcína nie je repelent a vírus nie je kliešť. Ako by sa mali správať očkovaní a neočkovaní

Grafika - Deník N
Grafika – Deník N

Autor je editorom vedeckej rubriky českého Deníka N

Začnime jednoduchým faktom: vakcíny fungujú. Robia presne to, čo sa ukázalo v klinických testoch, a na čo boli predovšetkým konštruované: chránia pred vážnym priebehom choroby.

Presne sa to zmerať nedá, museli by sme mať k dispozícii detailné údaje o zdravotnom stave a správaní veľkej vzorky populácie, s prijateľnou presnosťou sa však dá povedať, že po stretnutí s vírusom ochorie jeden z piatich očkovaných, a to spravidla ľahko.

Zámerne používam slovo „ochorie“, nie „nakazí sa“. K tomu viac o chvíľu.

To je veľmi dobrá účinnosť, keď ju porovnáme napríklad s očkovaním proti chrípke. Nemecký virológ Hans-Georg Kräusslich povedal v rozhovore, ktorý sme s ním robili pred niekoľkými týždňami: „Mali sme veľké šťastie.“

Má pravdu, mali. Napriek najväčšiemu vedeckému úsiliu sa mohlo stať, že vakcíny nebudú také účinné a nebudú k dispozícii tak skoro. V takom prípade by sme doteraz boli skoro bezbranní.

Len evidujú, nehodnotia

Našťastie nie sme. Vakcíny predstavujú hlavný rozdiel medzi jeseňou 2020 a jeseňou 2021. Bez nich by sme sa pohybovali po rovnakej beznádejnej krivke v ústrety tisícom nadbytočných úmrtí.

Dať sa očkovať je naďalej to najlepšie, čo môžete proti covidu urobiť pre seba aj pre spoločnosť. Má to zmysel aj vtedy, keď ste mladí a môžete sa viac-menej spoľahnúť, že vám covid príliš neublíži. Má to zmysel aj vtedy, keď ste chorobu už prekonali.

Ak to váš zdravotný stav umožňuje a ak netrpíte ťažkou fóbiou, mali by ste sa dať očkovať. Pokiaľ to z akéhokoľvek dôvodu neurobíte, mali by ste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Komentáre, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie