Denník N

Bieloruský denník: Právnik, čo prišiel o licenciu, rozpráva, ako sa im pracuje za Lukašenka

Alexandr Lukašenko. Foto – TASR/AP
Alexandr Lukašenko. Foto – TASR/AP

Advokátom v Bielorusku hromadne odoberajú licencie – všetko pre to, že vedú prípady politických väzňov.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

V Bielorusku je dnes takmer nemožné byť nezávislým – či už ide o novinára, právnika, alebo občana. Nelegitímna vláda na čele s Alexandrom Lukašenkom chce kontrolovať všetko. Kým predtým sa snažili aspoň predstierať, že to tak nie je, teraz už nie sú žiadne paravány ani ilúzie.

Chceš pracovať ako novinár a nebáť sa, že ťa zbijú alebo zavrú do väzenia? Buď taký dobrý, choď do štátnych médií. Nechceš prísť o právnickú licenciu? Nesmieš obhajovať ľudí, ktorých trestajú za politické kauzy.

Čo sa stalo?

Už viac ako rok sa právnikom v Bielorusku hromadne odoberajú licencie – to znamená, že nemôžu vykonávať svoju prácu. Týka sa to jednak advokátov známych demokratických lídrov (Babarika, Kolesnikova, Znak), ale aj advokátov akýchkoľvek politických väzňov.

Ide o desiatky profesionálnych právnikov, schopných uľahčiť život ľuďom, ktorí sa za svoju občiansku pozíciu ocitli za mrežami. Situácia sa zhoršuje.

Komentár právnika, ktorému odobrali licenciu. Právnik si z bezpečnostných dôvodov želal zostať v anonymite:

Až do leta 2020 sa úrady snažili aspoň navonok tváriť, že zákony v krajine fungujú. Hoci, samozrejme, vyhrať súdny spor proti štátnym štruktúram bolo takmer nemožné aj pred poslednými zmanipulovanými voľbami.

Nám právnikom sa však podarilo dosiahnuť malé, ale užitočné zmeny právnych predpisov. To sa týka napríklad článkov o drogách. Hoci napríklad taký dôležitý a zdanlivo politicky neškodný zákon o domácom násilí neschválil sám Lukašenko.

Aby sa právnikom sťažil život, v Bielorusku sa menia zákony

V novembri 2021 v Bielorusku nadobudli platnosť zmeny zákona o advokácii. Čo sa zmenilo?

Napríklad právnici v Bielorusku už nemôžu pracovať ako súčasť advokátskej kancelárie či ako samostatní právnici, iba v právnej poradni. Poradne organizujú advokátske komory a sú nimi plne kontrolované. Riadiace orgány advokátskych rád teraz schvaľuje ministerstvo spravodlivosti.

V skutočnosti to znamená, že štát zavádza plnú kontrolu nad právnickými činnosťami.

Právnik zbavený licencie:

V podstate ide o zákonom schválený zákaz nezávislej advokácie. Je to maximálna komplikácia práce právnika. Hoci ani predtým nebolo možné nazvať ľahkou prácu právnika v Bielorusku, teraz je to však ešte horšie. Takéto opatrenia len prehlbujú právnu krízu v krajine. Avšak je to v duchu doby. Ľudia, ktorí sa nazývajú autoritami, ničia všetko nezávislé: žurnalistiku, advokáciu, neziskové organizácie.

Ako môžu právnici vôbec pomôcť, keď zákony nefungujú?

Právnici a ľudia, ktorí prešli bieloruskými väznicami a inými miestami zadržiavania, tvrdia, že všetky právne kroky na ochranu klienta sú neuskutočniteľné. V Bielorusku pre ľudí zadržaných z politických dôvodov je právnik sprostredkovateľom medzi väzenským svetom a realitou. Keď majú príbuzní zakázané stretnúť sa so zadržaným, advokát to má povolené. Preto má môj priateľ, ktorého uznali za politického väzňa, hneď dvoch právnikov. Nie preto, že by jeden z nich nezvládal svoju prácu dobre, ale preto, že týmto spôsobom častejšie dostáva správy od priateľov a rodičov (a môže povedať, čo potrebuje v ďalšom balíku).

Právnik zbavený licencie:

Pre politického väzňa v Bielorusku je v súčasnosti advokát jediným spoľahlivým „sprievodcom“ do reálneho sveta. Je zdrojom informácií: o rodine, priateľoch, celkovo o udalostiach v krajine. Je to psychológ a motivátor. Môže mu povedať, že rodina si ho pamätá, priatelia sa oňho zaujímajú, nikto mu nič nevyčíta a všetci chápu, že je hrdina a nie zločinec. Je to mimoriadne dôležité, pretože zadržaní sú pod neustálym psychickým (a niekedy aj fyzickým) tlakom. A právnik to vie zachrániť tým, že hovorí pravdu a vyjadruje podporu od blízkych.

Čo môže urobiť medzinárodné spoločenstvo?

V právnych nuansách sa nevyznám, ale zdá sa, že veľa možností nie je. Prvou je verejná solidarita s bieloruskými právnikmi. Druhou je pomoc pri adaptácii tým právnikom, ktorí museli opustiť krajinu a nemôžu pokračovať vo svojej práci. Treťou je urobiť všetko pre to, aby sme Bielorusom pomohli získať slobodu v ich krajine.

Právnik zbavený licencie:

Solidarita je silným nástrojom. Verejná podpora, pomoc ľudskoprávnym iniciatívam, dokonca aj správy na sociálnych sieťach – to má vysokú hodnotu. Je však tiež dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo pochopilo, že iba nový prezident môže právnikom skutočne vrátiť možnosť vykonávať svoju prácu. To znamená, že EÚ, Spojené štáty a ostatné demokratické krajiny musia neúnavne vyvíjať úsilie, aby pomohli Bielorusom nadobudnúť slobodu v ich krajine. Toto je jediný spôsob.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie