Denník N

Dúfam, že Čína na mňa uvalí sankcie, vraví česká europoslankyňa, ktorá iniciovala cestu na Taiwan

Markéta Gregorová. Foto - FB M. G.
Markéta Gregorová. Foto – FB M. G.

Koncom októbra europoslanci schválili nezáväznú rezolúciu, v ktorej žiadajú väčšiu spoluprácu s Taiwanom. Napríklad vo forme investičnej dohody.

Ďalšia podpora pre štát, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia, prišla minulý týždeň. Ostrov po dlhom čase oficiálne navštívila delegácia europoslancov (v roku 2010 na Taiwan oficiálne prišli slovenský europoslanec Boris Zala a Brit Charles Tannock, pozn. red.). Návštevu iniciovala česká europoslankyňa Markéta Gregorová z Pirátskej strany.

„Vraj sme urobili chybu, ktorú by sme mali napraviť, pretože inak budú vzťahy EÚ a Číny nenávratne poškodené. To ma pobavilo, vzťahy totiž dlhodobo poškodzuje Čína, nie Únia prostredníctvom vzťahov s inými štátmi. Nemyslím si, že cesta bola chyba, práve naopak,“ vraví v rozhovore.

V čase, keď je Čína čoraz agresívnejšia vo vzťahu k Taiwanu a jeho diplomatickým snahám v zahraničí, ste iniciovali cestu delegácie EP na Taiwan. Čo vás k tomu viedlo?

Hlavný dôvod je ten, že som členkou výboru INGE, ktorý sa zaoberá dezinformáciami a zahraničnými zásahmi do demokracie. A v tejto téme sa od Taiwanu môžeme veľa naučiť: má veľké skúsenosti so zásahmi zo zahraničia a aj v boji proti dezinformáciám je ďalej ako európske štáty.

Druhý dôvod súvisí práve so správaním Číny. Jej diplomacia je agresívnejšia, čelíme vyhrážkam a viacerí europoslanci sú na sankčnom zozname. To je niečo, na čo musí EÚ reagovať. Vzťahy s Čínou sa ochladzujú, tie s Taiwanom sa zas upevňujú. Myslím si, že napríklad pred rokom by misia na Taiwan nebola schválená. Teraz to prešlo, a hoci sa návšteva týkala hlavne dezinformácií, nie vyššej diplomacie, naznačuje to istú zmenu.

Hlavnou témou vašej cesty boli dezinformácie a ovplyvňovanie demokracie, ale návšteva sa dá chápať aj ako prejav podpory Taiwanu. Tak to vníma aj Čína, aj Taiwan.

Určite. Stretli sme sa aj s najvyššími predstaviteľmi štátu. Tí sa priamo nezaoberajú témami, ktoré riešila misia, čo je symbolom toho, ako vnímame Taiwan.

Vravíte, že Taiwan je ďalej ako štáty EÚ v témach dezinformácií a zásahov do demokracie. Je niečo, čo sa Taiwanu osvedčilo a čo by mohla robiť aj Únia?

Najväčší problém je, ak spoločnosť neverí svojim zástupcom, vláde či autoritám. Ľudia sa ľahšie manipulujú, aby uverili dezinformáciám alebo aspoň neverili tomu, že autority sa im snažia pomôcť. Spoločnosť, ktorá dôveruje svojim zástupcom, je v tomto smere odolnejšia.

Na Taiwane si to uvedomili, a preto sa snažia, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Európska únia

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie