Denník N

Tiso, Gottwald, Čaputová a spol. (na jednej pohľadnici)

V jednom vreci ocitli sa hlavy štátov demokratických, fašistického, socialistického…

Autorka je spisovateľka

Idem na vlak. Pred cestou sa ešte zastavím v supermarkete a kupujem si jablko na cestu. Predo mnou staršia pani. „To je vaše?“ pýta sa jej v jednej chvíli pokladníčka, ktorá postupne blokuje tovar na páse. A drží v ruke iPhone v peknom koženom puzdre. „Ježiši, ďakujem vám,“ vraví pani. „No, to ste teda veľmi odvážna, takto si ho len položiť na pás medzi karfioly.“ Hľadím a tam skutočne, dve krásne karfiolové hlavy. „Ale veď predsa,“ vyhŕknem. „To je pre mobil ideálne miesto! Tam patria všetky iPhony! Medzi karfiolové hlavy. Ktovie, o čom si spolu telefonovali?“

Pokladníčka ani nezdvihne zrak, aby na mňa pozrela, a pani si mlčky balí tašky. Je mi jasné, že som povedala čosi nevhodné. Prestrelila som. Tak už len pomôžem panej uplacírovať tie hlavy do igelitky a rýchlo miznem. Ako mačka vo vreci.

Kupujem si lístok na vlak, keď tu zrazu – ďalšie hlavy! Nasypané do jedného vreca. Doslova mačka(nica) vo vreci, a to nie menších, ale rovno prezidentských hláv. Najprv si myslím, že je to pexeso, ale predavačka v stánku slovenských železníc ma upozorní na to, že ide o pohľadnicu. Je na nej pätnásť prezidentských podobizní a nápis „prezidenti Slovenska od roku 1918“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie