Denník N

Svojmu idolu Gretzkému „pokazil“ rozlúčku s Kanadou. Ako sa z Hossu v Ottawe stala hviezda

Foto - TASR/AP, grafika - N/Peter Kováč
Foto – TASR/AP, grafika – N/Peter Kováč

Z Hossu sa v Ottawe stala hviezda, no klub mu napokon ukázal, že NHL je biznis. Prvý diel série o hokejistovi, ktorého uvedú do Siene slávy.

Ottawa má v kariére Mariána Hossu špeciálne miesto. Práve v tomto klube začal svoju kariéru v NHL, stal sa hviezdou a 30. októbra 2014 práve na štadióne Senators dosiahol tisíci bod v NHL. „V Ottawe som prežil neuveriteľných sedem rokov a mám na to len krásne spomienky,“ vravel vlani po zvolení do Siene slávy.

Hossa sa stal vôbec prvým hráčom draftovaným Ottawou, ktorého neskôr vybrali do Siene slávy. Slovenského útočníka uprednostnili okrem iných skvelých hráčov aj pred dlhoročným kapitánom a legendou Senators Danielom Alfredssonom.

Ottawa v NHL pôsobí od roku 1992 a vo svojich prvých sezónach patrila k najhorším tímom. Aj príchod Hossu však patrí k dôvodom, prečo sa to koncom 90. rokov a začiatkom tisícročia začalo meniť.

Senators draftovali Hossu v lete 1997 v prvom kole z 12. miesta s veľkými očakávaniami. Do NHL prišiel ako útočník, ktorý už v osemnástich strelil v slovenskej lige 30 gólov a zahral si aj na majstrovstvách sveta.

Slovenskému útočníkovi netrvalo dlho, kým sa v NHL presadil a stal sa jedným z lídrov tímu. „Je to hráč, ktorý rozhoduje zápasy. Niekedy si ho desať či pätnásť minút nevšimnete, ale potom dá za päť-šesť minút dva góly. Dokáže udrieť ako blesk,“ vravel o ňom v minulosti spomenutý Alfredsson.

Hossa bol v tom čase ešte iným typom hokejistu, než ako si ho pamätáme zo Chicaga. V NHL začínal ako výhradne ofenzívny hráč. „Nemal som potuchy, ako hrať v defenzíve,“ povedal vlani podľa Chicago Tribune.

V roku 2003 si vytvoril kariérne maximum so 45 gólmi v sezóne a zaradil sa medzi najlepších strelcov vtedajšej NHL. Kým sa však z Hossu stala hviezda, musel v Ottawe prekonať dve zložitejšie obdobia.

Oslavoval na vozíku

Prvým ťažším momentom pre mladého Mariána Hossu bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Marián Hossa

NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie