Denník N

Prvý odohraný basketbal, kino aj rock’n’roll: Príbeh 100-ročnej budovy YMCA, ktorá chátra, ale žije

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Budova YMCA tento rok oslavuje storočnicu.

Tehlová budova na križovatke Šancovej a Karpatskej ulice sa v Bratislave nedá prehliadnuť, je len kúsok od hlavnej stanice, a tak si ju všimne každý – ten, kto v hlavnom meste žije, aj ten, kto tadiaľ len prechádza ako turista. Miestni vedia, že reč je o Ymke, ako sa jej hovorilo aj v čase neslobody, keď sa tam chodilo do kina Dukla.

Dnes je to národná kultúrna pamiatka, ktorá je už na prvý pohľad zúfalo zanedbaná, no zároveň je to živé miesto plné hudobných podnikov a klubov s veľkou koncertnou halou a zároveň aj sídlom Priestoru súčasnej kultúry A4. A jej oficiálny názov je YMCA podľa anglickej skratky celosvetovej mládežníckej organizácie.

Historická palácová budova sa „krčí“ pri výškovom projekte Première, ktorý sa s 23 podlažiami týči nad vyrovnanou zástavbou a stal sa výkričníkom developerskej samoľúbosti. Tá nedbala na svoje okolie a ako vystrčený prostredník si dokončila svoj projekt pre svojich nájomníkov. Koncept, na ktorom vznikla YMCA pred sto rokmi, bol presne opačný, vznikol na myšlienke komunitného centra. Prečítajte si príbeh bratislavskej Ymky, ktorý sa píše už sto rokov.

YMCA ako dieťa priemyselnej revolúcie

Na začiatku 20. storočia v lokalite v blízkosti železničnej stanice žili najmä železničiari a robotníci. Na pozemkoch, kde dnes stoja domy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie