Denník N

Primár Hložník z ARO: Musíme sprísniť opatrenia, lebo sa to tu skončí zle, ideme do záhuby (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nehnevám sa na pacientov, ale na ľudí, ktorí im nahovorili, že očkovanie je zlé a rúška im ubližujú. Majú na svedomí ľudské životy, hovorí primár z petržalskej nemocnice Jakub Hložník.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vo veľkej nemocnici v bratislavskej Petržalke museli k siedmim lôžkam s umelou pľúcnou ventiláciou pridať ďalších šesť iba pre covidových pacientov. Primár Jakub Hložník vedie štrnásť rokov oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v nemocnici na Antolskej ulici v Petržalke, kde ležia pacienti s mozgovými príhodami či s ťažkými úrazmi. O takéto prípady sa musia starať aj v čase covidu, pribudli pacienti a zdravotníkov je ešte menej ako v druhej vlne.

Primár Hložník v rozhovore hovorí:

  • že majú na ventilácii aj päťdesiatnikov, ktorí boli dovtedy zdraví,
  • aké to je pracovať v nemocnici, keď sa valí ďalšia vlna a nevidno koniec,
  • koľko ľudí dnes v nemocnici zomiera
  • a aké bude mať Vianoce.

Ste po nočnej službe, ráno idete opäť do práce. Ešte vládzete?

Ale áno. V sobotu som mal 24-hodinovú službu a v pondelok máme po nej voľno. Takže už nemáme 36-hodinové služby, toto je lepšia možnosť.

Služby sú teraz zrejme náročnejšie ako pred pár mesiacmi, keď ste nemali toľko covidových pacientov.

To áno. Najmä veľké služby sme už začali zdvojovať. Za normálnych okolností máme sedem lôžok pre ventilovaných pacientov. To stačilo dvadsať rokov a nikdy nebolo treba viac. Počas druhej vlny sme mali 21 ventilovaných lôžok a momentálne už máme šesť lôžok čisto pre covidových pacientov, takže celkovo 13 ventilovaných lôžok. Ľudia si často myslia, že necovidových pacientov neošetrujeme. To nie je pravda. Na ARO sú akútni pacienti, všetci v ohrození života. Či je covid, alebo nie je, musíme sa o nich postarať. Covidové lôžka sú navyše, pri rovnakom počte personálu.

Po druhej vlne vám odišli zdravotníci – sestry aj lekári. Ako to dokážete zvládnuť, keď vám takto rastie počet pacientov?

Je to dosť zlé. Preto hovorím, že sme zdvojili víkendové služby. Počas malých služieb si vieme pomôcť. Napríklad v pondelok doobeda pomôže lekár, ktorý tam bol cez víkend. Niekedy počkáme dlhšie, pomôžeme s večernými vizitami. Počas víkendovej 24-hodinovej služby je tam však lekár sám na všetkých pacientov, preto sú tam teraz dvaja intenzivisti – jeden má na starosti covid a druhý bielu časť.

Video: Primár z ARO Hložník: Niečo sa musí začať robiť, lebo sa to tu skončí zle (Veronika Folentová, Martina Koník)

Máte teraz medzi službami menej voľna, aby ste to vedeli personálne zvládnuť?

Mám teraz tri alebo štyri víkendy službu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie