Denník N

Zemanov stav sa zlepšuje. Komisia senátorov teraz nevidí dôvod zbaviť ho právomocí

Prezident Miloš Zeman dva dni pred hospitalizáciou 10. októbra 2021. Foto - Facebook Miloša Zemana
Prezident Miloš Zeman dva dni pred hospitalizáciou 10. októbra 2021. Foto – Facebook Miloša Zemana

Český prezident už prehovoril v rádiu a poveril rokovaním o zostavení vlády šéfa ODS Petra Fialu. Jeho éra sa však podľa politického komentátora Jindřicha Šídla končí.

Senátna komisia v utorok rokovala o možnej aktivácii ústavného článku 66, ktorý hovorí aj o zbavení právomocí prezidenta, pokiaľ mu jeho stav neumožňuje vykonávať jeho funkciu.

Predseda komisie Zdeněk Hraba (Starostovia a nezávislí) však nakoniec oznámil, že senát by nemal schvaľovať prevod prezidentových právomocí. Zhodla sa na tom takmer celá dvanásťčlenná komisia. Len jeden zo senátorov hlasoval proti a jeden sa hlasovania zdržal.

„V prípade, že objektívne skutočnosti, hlavne ústavnoprávne kroky vykonané prezidentom, ukážu, že prezident je schopný napríklad menovať ministrov, sudcov, generálov a profesorov, navrhujeme schôdzu k aktivácii článku 66 nezvolávať, pokiaľ sa zdravotný stav prezidenta nezhorší. Za súčasnej situácie, keď prezident deklaroval, že bude menovať premiéra a ministrov, navrhujeme nezvolávať schôdzu senátu k aplikácii článku,“ povedal Hraba.

Dianie posledných dní podľa neho ukazuje, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie