Denník N

Klimatická kríza je problémom všetkých. Stále však zväčša rozhodujú muži a trpia tým ženy

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ukazuje sa, že ženy sú citlivejšie, pokiaľ ide o ekologické témy, aj vnímavejšie pri svojich rozhodnutiach ako zákazníčky či spotrebiteľky.

Očividnejšie to už ani nemohlo byť. Vekový priemer svetových štátnikov a štátničiek, čo pózovali na hromadnej fotografii klimatického samitu v Glasgowe, bol 60 rokov. Zo 130 ľudí na fotografii bolo len desať žien.

Ak teda hovoríme o tom, že o opatreniach proti blížiacej sa klimatickej kríze rokovali starší ľudia, ktorým  spôsobí menší či väčší diskomfort, ale neprevráti im život naruby, ako to reálne hrozí mladším ročníkom a ešte nenarodenej generácii, a kritizujeme to ako absurdné, mali by sme si rovnako všimnúť, že tento nepomer je evidentný, aj pokiaľ ide o rod.

Titulok článku denníka New York Times zo samitu to vystihol presne „Klimatické protesty vedú mladé ženy. Hádajte, kto sa zúčastňuje globálnych rozhovorov?“ Ukázal na to, že v prípade mladých žien a dievčat môžeme hovoriť o tom, že ťarcha zložitej budúcnosti na ne bude dopadať výraznejšie ako na lídrov a líderky v Glasgowe – a to pre ich vek a rod.

Už dnes vieme, že dôsledky človekom spôsobených klimatických zmien si odnášajú viac ženy a že je to spôsobené tým, že predstavujú mocenskú menšinu, sú chudobnejšie, zraniteľnejšie, menej sa dbá na ich práva aj na agendu, ktorá by tieto nerovnosti riešila.

Aj tu sme už viackrát písali o tom, že ženy a dievčatá tvoria 80 percent ľudí, ktorí boli nútení vysťahovať sa z domovov pre klimatickú zmenu, že hlavne v menej vyspelých krajinách ich čoraz komplikovanejšie, zdĺhavejšie a nebezpečnejšie hľadanie základných potrieb ako voda, drevo, jedlo oberá o čas a sily potrebné na vzdelávanie, utužovanie zdravia, budovanie vlastnej nezávislosti, voľný čas. Zároveň sa pre ne zvyšuje riziko, že pri zabezpečovaní bazálnych potrieb svojich rodín prídu nielen o šance na lepší život, ale aj o život samotný.

Príkladov, ako klimatická kríza viac zasahuje ženy, je, samozrejme, oveľa viac a budú len pribúdať, lebo sa nedá čakať, že fundamentálna zmena v podobe spravodlivého zapojenia žien do pomenúvania a riešenia najväčšieho problému súčasnosti a budúcnosti nehrozí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie