Denník N

Dávka nostalgie, ale aj rozpaky. Skupina ABBA po 40 rokoch opäť funguje

Abba v roku 2021 a jej pripravovaná verzia na rok 2022. Foto - Abbavoyage.com
Abba v roku 2021 a jej pripravovaná verzia na rok 2022. Foto – Abbavoyage.com

Popová legenda vydala nový album a pripravuje šou, ktorá spojí živý koncert s kinom.

Jedným si môžete byť istí. Pre peniaze to nerobia. Keby ich potrebovali, už dávno by kývli na niektorú z astronomických súm, aby znovu niečo nahrali alebo aspoň odohrali koncert. Boli milionármi dávno pred tým, než sa začiatkom 80. rokov rozišli. Najskôr sa rozpadli v súkromí ako dvojice a onedlho skončili aj ako kapela. Preto bola pre nich nejaká ďalšia spoločná budúcnosť dlho vybavenou témou.

„Nikdy sa znovu neobjavíme na pódiu,“ zaprisahávali sa ešte v roku 2008. „Nemáme žiadnu motiváciu. Chceme, aby si nás ľudia pamätali takých, akí sme boli. Mladých, plných energie a ambícií.“

Lenže medzitým si značka ABBA stále žila svojím vlastným životom. Takmer všetko, čo sa v súvislosti s ňou objavilo, malo obrovský úspech. Reedície pôvodných nahrávok, výberovky, nový muzikál, film, revivalové skupiny. Hudba odolala času a švédska štvorica neodolala nutkaniu vyskúšať ešte predsa len niečo spolu urobiť.

Dnes sú sedemdesiatnici a nechcú žiť len z minulosti. Lenže zároveň sa bez vlastnej minulosti žiť nedá. Špeciálne keď ste ABBA. Dokazuje to album Voyage, ktorý od predchádzajúcej štúdiovej nahrávky The Visitors delí štyridsať rokov. To je v dejinách popu unikátny rekord, čo však porovnávanie s minulosťou ukazuje?

Teraz a vtedy

Sentimentálne sláčiky, melancholická melódia. Po úvodných sekundách hudba preladí k epickému refrénu s gitarami a bicími.
„Máme príbeh / ktorý prežil / a potrebujeme jeden druhého / ako bojovníci v ringu / sme v tom spolu / vášeň a odvaha,“ znie v pesničke I Still Have Faith in You, ktorá otvára novú nahrávku švédskych hudobných legiend.

Na hlasoch Agnethy Fältskogovej a Anni-Frid Lyngstadovej počuť vek, znejú tmavšie a hlbšie, čo je pochopiteľné. Ale stále spievajú dobre, hoci už aj ich kolegovia Björn Ulvaeus a Benny Andersson o tom mali pochybnosti. Znovu sa všetci stretli v štúdiu v roku 2018, keď ich producent Simon Fuller (Spice Girls, Pop Idol) lámal na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie