Denník N

Prvýkrát v pandémii pribudlo viac ako 7000 nových prípadov, v nemocniciach je takmer 2500 pacientov

Za utorok zaznamenalo Slovensko ďalší rekord tretej vlny – 7 055 pozitívnych PCR testov. Zomrelo 53 ľudí, vláda bude rokovať o sprísnení opatrení.

Za utorok pribudlo rekordných 7 055 pozitívnych PCR testov, najviac od začiatku pandémie. Pokračuje tak výrazný nárast. Doteraz bol najvyšší denný prírastok 6805 prípadov. Za utorok urobili takmer 25-tisíc testov, pozitivita je 28,5 percenta.

Sedemdňová pozitivita sa stále drží nad tridsiatimi percentami, hoci došlo k malému poklesu. Zatiaľ nie je jasné, či ide o zlomenie krivky alebo len o malý výkyv.

Počet obetí sa zvýšil o 53. Počet pacientov opäť narástol, aj keď nešlo o taký výrazný rast ako za pondelok. Pribudlo 73 hospitalizovaných, celkovo je v nemocniciach takmer 2500 ľudí. Na vrchole druhej vlny bolo v nemocniciach okolo 4-tisíc pacientov.

Nemocnice sú pred kolapsom

Rekordné počty nakazených sa prejavujú najmä v nemocniciach na severe a východe Slovenska, kde je situácia najvážnejšia. V Žilinskom kraji sú už pred kolapsom a majú obsadené lôžka pre najťažších pacientov. Lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú takisto naplnené na 100 percent a nemocnice už dva týždne presúvajú kriticky chorých do iných krajov. Prevozy sú však stále ťažšie, pretože kapacity sa extrémne rýchlo plnia.

Preplnenosť hlásia aj na východe. Kapacita covidových lôžok v nemocniciach siete Penty Svet zdravia na Zemplíne je naplnená takmer na 100 percent. Výnimkou je nemocnica v Michalovciach, kde sa jej vyťaženosť blíži k 90 percentám.

V prípade, že kapacita lôžok nebude stačiť, sieť pripúšťa reprofilizáciu ďalších lôžok, ale i možnosť presmerovania pacientov do iných zariadení.

Všetky nemocnice reprofilizujú lôžka pre covidových pacientov, od stredy už aj tie v Bratislavskom kraji. V tomto štádiu je výrazne obmedzená biela medicína pre necovidových pacientov. Znamená to, že sa opäť budú odsúvať plánované výkony.

Nemocnice denne prijímajú vyše tristo covidových pacientov. Podobne veľké príjmy boli počas predchádzajúcej vlny až v druhej polovici decembra. Drvivá väčšina z nich sú nezaočkovaní pacienti.

Situácia je taká vážna, že aj prezidentka Zuzana Čaputová v utorok varovala pred katastrofou. Je podľa nej potrebné urobiť „ťažké rozhodnutia“ a ďalej ich neodkladať. „Kroky v boji proti pandémii nesmú ďalej určovať tí, ktorí existenciu pandémie odmietajú alebo zľahčujú. Aj keď sú niektorí z nich hlučnejší ako reč faktov,“ vyhlásila.

„Stojíme pred katastrofickým vývojom v nemocniciach a jedinou možnosťou, ako ho aspoň čiastočne zvrátiť, je cielenými opatreniami spomaliť šírenie vírusu a zásadne urýchliť očkovanie. Aj dnes platí, že čím neskôr to urobíme, tým viac to bude bolieť,“ uviedla.

V súčasnom štádiu pandémie to už podľa prezidentky nie je politické rozhodnutie, ale otázka prežitia a zároveň cesta, ktorou sa vydáva väčšina okolitých krajín.

Napríklad v Rakúsku výrazne sprísnili opatrenia. Od pondelka na vstup do podnikov či služieb už nestačí iba negatívny test. Tí, ktorí nebudú zaočkovaní, respektíve neprekonali chorobu, nemôžu ísť do reštaurácií, barov, kín, ku kaderníkovi, do hotelov či na hromadné podujatia s účasťou nad 25 ľudí.

Povinnosť preukázať sa zamestnávateľovi platným covidovým preukazom je od novembra platná v zamestnaniach, kde je človek v blízkom kontakte s inými ľuďmi. Do 14. novembra platí prechodné obdobie, keď ten, kto toto opatrenie nespĺňa, musí mať v práci respirátor FFP2. Za zavedenie opatrenia sú zodpovední zamestnávatelia.

Najhoršia epidemická situácia na Slovensku stále pretrváva v okrese Stará Ľubovňa a vôbec sa nezlepšuje. Aktuálna sedemdňová incidencia tam je 1400 nových prípadov v PCR testovaní na 100-tisíc obyvateľov. Nasleduje Banská Bystrica s incidenciou 1300.

Celoslovenská sedemdňová incidencia PCR a antigénových testov dohromady prekonala už aj svoj vrchol z januára, keď sa antigénovými testami testovalo v oveľa väčšej miere. Môžeme tak s istotou povedať, že tretia vlna už prekonala druhú.

Vláda rokuje o sprísnení opatrení

V stredu, keď bol zverejnený ďalší rekord v počte nových prípadov, čaká ministrov rokovanie o zmene opatrení. Nie sú zatiaľ v písomnej podobe, ale podľa toho, čo zverejnil premiér Eduard Heger, by malo ísť najmä o sprísnenie kontroly opatrení a o uvoľnenia pre očkovaných. To by malo presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať. Zaočkovanosť na Slovensku naďalej patrí medzi najnižšiu v Európe a počty prvých dávok výrazne nestúpajú.

Nové opatrenia už dohodla koaličná rada, od 12. hodiny bude rokovať vláda. Sú miernejšie, ako navrhuje konzílium odborníkov. Na koaličnej rade sa zhodli, že zamestnávatelia by mali dostať možnosť žiadať od pracovníkov covid pas. Takisto by mali mať možnosť – nie však povinnosť – skontrolovať, či je zamestnanec zaočkovaný, otestovaný alebo či covid prekonal.

Očkovaní a tí, ktorí prekonali covid, by mali dostať výhody – v čiernych okresoch by mohli navštevovať reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Všetko za pravidelných kontrol dodržiavania opatrení. Zavedie sa tak nový režim OP, teda pre očkovaných a tých, ktorí prekonali infekciu, čo navrhovalo aj konzílium. Momentálne v čiernych okresoch zaočkovaní nemôžu ísť ani do reštaurácie, ani do penziónu.

Koalícia sa nedohodla na lokálnom núdzovom stave, ktorý žiadalo konzílium, ale aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Bez núdzového stavu sa nemôže obmedziť pohyb ľudí.

Návrhy, ktoré premiér zverejnil, by sprísnili najmä kontrolu dodržiavania opatrení. To bol aj jeden z dôvodov, prečo konzílium nechcelo uvoľniť podmienky pre očkovaných v čiernych okresoch – lebo nedochádza k ich kontrole. „Verím, že prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. To znamená, že nevpustia do interiérov nezaočkované osoby,“ napísal premiér Heger.

Úrad verejného zdravotníctva a polícia budú mať podľa návrhu zverejneného po koaličnej rade nové oprávnenia na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie